09 aug. 2022 | 09:27

Comoara din adâncuri a României, subiect de dezbatere pentru elvețieni: greșeala făcută de autoritățile române

ACTUALITATE
Comoara din adâncuri a României, subiect de dezbatere pentru elvețieni: greșeala făcută de autoritățile române

Europa trece printr-o perioadă energetică foarte dificilă, din cauza reducerii importurilor de gaze naturale dinspre Rusia. Partea tristă este că mai multe țări au resurse proprii fabuloase care au rămas neexploatate, iar România se află pe primul loc la acest capitol.

În timp ce autoritățile de la București s-au chinuit aproximativ 5 ani să adopte legea offshore care încurajează începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, presa din elveția a început să atragă atenția asupra neglijenței pe marginea acestui subiect a oficialilor români. Concluzia de bază este că România pur și simplu nu conștientizează existența comorilor sale neexploatate, chiar dacă Neptun Deep ar putea face minuni în reducerea facturilor la energie ale românilor.

Gazele naturale din Marea Neagră, un eșec răsunător al autorităților române

Până în Elveția a ajuns inabilitatea autorităților române de a facilita începerea exploatării gazelor din Marea Neagră. În teorie, lucrurile s-au mai îmbunătățit în ultimul an, dar având în vedere că mai avem de așteptat cel puțin 2-3 ani până când se vor simți efectele noii legislații offshore pentru români, Neue Zurcher Zeitung insistă pe faptul că țara noastră ”a pierdut mulți ani valoroși”.

Ca referință, din platforma de forare a OMV Petrom SA din marea neagră, gazul metan trece printr-o conductă de aproximativ 126 de kilometri lungime, până la Constanța. ”De câteva săptămâni, gazul metan se îndreaptă din câmpul transportor Ana din Marea Neagră pe ţărmul României. Odată cu intrarea în funcţiune din mai a noii platforme care este legată de uscat printr-un gazoduct lung de 126 Km, s-au dezvoltat în România – pentru prima oară în trei decenii – noi surse de gaz. Capacitatea de exploatare se află în următorii trei ani la 1 miliard de metri cubi anual. (…)”, atrage atenția publicația elvețiană, conform G4Media.

În final, țara noastră are numeroase resurse energetice care continuă să rămână neexploatate. Din păcate, acest lucru nu se va schimba prea curând.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele