18 mai 2022 | 08:49

Comoara din adâncuri a României, mai aproape de a ne scădea facturile la energie

ACTUALITATE
Comoara din adâncuri a României, mai aproape de a ne scădea facturile la energie

Autoritățile române sunt mai aproape de finalizarea modificărilor la legea offshore, documentul care va facilita începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră și care, cu un pic de noroc, ar putea duce la reducerea facturilor la energie ale românilor.

După începerea exploatărilor din Marea Neagră, care s-ar putea să demareze înainte de finele acestui an, România se va afla în poziția privilegiată nu doar de a obține independența energetică în raport cu Rusia, ci va produce mai multe gaze decât va consuma. Astfel, vor ajunge bani la bugetul de stat și din exporturi sau, mai precis, din impozitarea exporturilor.

Gazele din Marea Neagră, mai aproape de exploatare

„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.

Cu această ocazie, oficialul a insistat asupra faptului că proiectul a fost inițiat împreună cu liderii coaliției de guvernare. ”Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (…) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României”, a explicat Virgil Popescu.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele