Mănăstirea Sfinții Voievozi, din Baia de Aramă, ascunde un mister vechi de secole. Aici, se spune că domnitorul Constantin Brâncoveanu ar fi ascuns o comoară de o valoare inestimabilă.
Mai mult, de ani de zile, toată lumea caută această comoară secretă, începând cu preotul din sat, continuând cu sătenii care, fascinați de legendă, încearcă, laolaltă, să găsească răspunsul la o întrebare vechi de mai bine de trei secole.
Legenda spune că, acum mai bine de trei secole, domnitorul Constantin Brâncoveanu și-ar fi trimis supușii să ascundă aici kilograme întregi de aur, dar și alte obiecte, în locul unde astăzi se află mănăstirea Sfinții Voievozi, din Baia de Aramă.
Conform a ceea ce se crede, comoara ar fi fost îngropată într-o veche galerie a unei mine de cupru, peste care, ulterior, s-ar fi construit mănăstirea despre care menționam anterior.
Așadar, este lesne de înțeles că absolut toată lumea râvnește această comoară, crezându-se că, dacă legenda se dovedește a fi adevărată și comoara găsită, acea cantintate de aur ar putea intra sub incindența unui record mondial.
Comoara ar fi formată din aur, argint, dar și alte obiecte de o mare valoare. „Era Prințul Aurului, niciodată nu i-au spus pe nume, se bănuia că avea o avere impresionantă și s-au trimis iscoade, spioni, pentru a se afla despre această avere impresionantă pe care o deținea Brancoveanu”, declara Neagoe Marin Iulian, de la Muzeul Judetean Mehedinți.
Atunci când te gândești la cele sfinte, te gândești la bunătate și la umilință. Din nefericire, știm că nu mereu se aplică aceste valori.
Supărat că arheologii au descoperit, la rândul lor, secretul, preotul din sat a făcut tot posibilul pentru a-i împiedica pe specialiști să se apuce de săpături. De altfel, toată arhiepiscopia Severinului s-a opus vehement, susținând că arheologii nu ar săpa cu grijă, distrugând structura bisericii.
Trebuie menționat că arheologii au motive concrete să creadă că această comoară, presupusă a fi ascunsă de Constantin Brâncoveanu, se află chiar acolo, sub biserică, de vreme ce s-a găsit deja o hartă care pare să indice exact acest lucru. Harta a fost găsită chiar în mănăstire, în anii 1970.
Credit foto imagine antet: Claudiu Nețoiu / Facebook.