28 apr. 2022 | 11:55

Comisia Europeană, decizie în premieră împotriva Ungariei. Există îngrijorări privind respectarea statului de drept

ULTIMA ORĂ
Comisia Europeană, decizie în premieră împotriva Ungariei. Există îngrijorări privind respectarea statului de drept

Comisia Europeană a declanşat, miercuri, 27 aprilie, o procedură contra Ungariei, ce poate duce la o suspendare sau o reducere a anumitor fonduri europene, ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind pieţele publice. Bruxelles a trimis un mesaj sever guvernului de la Budapesta, în care îl roagă să remedieze problemele de stat de drept, altfel riscă să piardă banii UE.

Ungaria, luată în vizor de Comisia Europeană

De-a lungul timpului, UE s-a străduit să abordeze problema revenirii democratice în rândul statelor membre. Oaia neagră este considerată Ungaria, unde guvernul lui Viktor Orban a supravegheat o campanie de un deceniu pentru erodarea controalelor și echilibrului tradițional și distribuirea fondurilor europene prietenilor și familiei.

Decizie în premieră pentru țara lui Orban

Miercuri, Comisia Europeană a făcut cel mai serios pas de până acum pentru a încerca să schimbe comportamentul lui Orban, declanșând, în mod oficial, un nou mecanism puternic care ar putea duce la pierderea de fonduri UE, din cauza încălcărilor statului de drept, o premieră în blocul comunitar.

Scrisoare trimisă guvernului de la Budapesta – ce conține

Comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, a trimis guvernului ungar o notificare scrisă, în cadrul unei proceduri inedite, ce condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Potrivit Comisiei Europene, „există motive rezonabile” pentru a concluziona că problemele structurale din Ungaria „indică încălcări ale principiilor statului de drept”. Decizia marchează un moment important pentru UE. Prin mutarea sa, Uniunea a creat un nou precedent și a transmis un avertisment altor țări europene care se confruntă cu probleme în gestionarea fondurilor UE și respectarea normelor democratice.

Ungaria se confruntă cu probleme grave

Notificarea trimisă de Hahn a bifat câteva dintre problemele pe care le are Ungaria: „nereguli sistemice și deficiențe în procedurile de achiziții publice”. Acesta a citat un „procent neobișnuit de mare de contracte” atribuite în cadrul competițiilor cu un singur ofertant și direcționarea contractelor către „societăți specifice” care au acaparat astfel cote mari de piață. Aceste probleme datează din 2007.

De asemenea, CE a semnalat „posibila licitație neregulată a terenurilor agricole deținute de stat” și a subliniat „limitările pentru investigarea și urmărirea eficientă a presupuselor activități infracționale”.

La final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată în cazul Ungariei, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

Autoritățile ungare vor studia notificarea CE

Într-un videoclip postat online, șeful de cabinet al lui Orban, ministrul Gergely Gulyas, a confirmat că autoritățile ungare au primit scrisoarea Comisiei. Apoi a oferit o serie de puncte de discuție din campania recentă a lui Victor Orban fără legătură cu notificarea, argumentând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și că prioritatea sa este apărarea copiilor de „propaganda sexuală”. Guvernul va studia notificarea Comisiei și își va comunica punctul de vedere joi, a adăugat Gulyas.