Comisia Europeană, bună de plată: nu mai puțin de 600 de milioane de euro trebuie să primească Intel

Comisia Europeană, bună de plată: nu mai puțin de 600 de milioane de euro trebuie să primească Intel

O amendă acordată celor de la Intel în 2009 și achitată de către producătorul american de cipuri a fost declarată greșită, ilegală. În consecință, Comisia Europeană nu doar că a fost nevoită să returneze amenda, dar să plătească și dobânda aferentă acelei sume.

Abuzul de poziție dominantă în piață este o problemă foarte gravă în foarte multe industrii, iar o divizie din cadrul Comisiei Europene a stabilit în 2009 că Intel este vinovată de această practică pe piața procesoarelor X86, între octombrie 2002 și decembrie 2007. Concluzia investigației din urmă cu mai bine de un deceniu a ajuns la concluzia că, pentru a-și exclude principalul rival (AMD), Intel s-a ancorat în practici anticoncurențiale ilegale. A oferit reduceri și plăți ilegale producătorilor de computere și comercianților cu amănuntul să nu folosească produse ale Advanced Micro Devices.

Intel a înfrânt Comisia Europeană

Tribunalul European a decis că amenda antitrust record din 2009, în valoare de 1,06 miliarde de dolari a fost acordată eronat, conform Politico. În consecință, Intel cere nu doar rambursarea sumei inițiale, ci și achitarea unor despăgubiri și dobânzi în valoare de 593 de milioane de euro, toate de la Comisia Europeană.

Ca referință, aceasta este cea mai mare sumă cerută până acum într-un astfel de caz, după ce anul trecut, o decizie judecătorească a oferit companiilor dreptul de a pretinde dobânzi pentru amenzile deținute de Comisie de ani de zile. În acest fel, dacă nu era evident, s-a creat un risc financiar semnificativ pentru autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene, în situația în care pierd contestațiile la amenzile de antitrust, cum s-a întâmplat acum.

Până la această oră, Intel a primit deja înapoi 1,2 miliarde de dolari, comparativ cu cele 1,09 miliarde pe care le-a achitat în 2009, după ce a câștigat o contestație în ianuarie care a anulat amenda, se arată într-un comunicat de presă din luna aprilie al gigantului american. În ceea ce privește mecanismul din spatele celor 593 de milioane menționate acum, o parte semnificativă din sumă se justifică prin dobânda la rata de refinanțare a Băncii Centrale Europene de 1,25% începând din mai 2009, majorată cu o rată punitivă de 3,5% din august 2009, când a fost plătită amenda, până la 25 februarie 2022, când Comisia a rambursat amenda către Intel, minus o dobândă de 38 de milioane EUR deja predată de Comisie.

Citește și: