Codul Rutier 2022 – se schimbă legea pentru toți șoferii din România, iar amenzile sunt usturătoare: cât costă neatenția
Autoritățile române ”s-au jucat” mult în acest an cu Codul Rutier. În contextul în care vorbim de modificări care se reflectă în amenzi usturătoare, toți șoferii ar trebui să le cunoască.
Folosirea neregulamentară a luminilor de întâlnire face partea din clasa a doua de sancțiuni de circulație și se pedepsește cu două puncte de amendă. În contextul în care valoarea unui punct a rămas neschimbată din 2017, fiind plafonată la 145 de lei, vorbim de o amendă de aproximativ 300 de lei. Partea aceasta nu s-a modificat, în schimb, un nou proiect introduce obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire și în alte situații.
Ce spune legea, cum va fi de acum înainte
La momentul de față, toți șoferii români au obligația să folosească luminile de întâlnire pe autostrăzi și pe drumurile naționale europene. Un nou proiect care s-a bucurat deja de avizul comisiilor de specialitate ale deputaților și urmează să primească votul final în parlament extinde regula de mai sus și la drumurile naționale, cele marcate cu DN pe hartă.
În mod surprinzător, nu este prima oară când se încearcă această modificare legislativă, dar în 2020, proiectul fusese respins de senator. Ce s-a schimbat între timp este că această inițiativă se bucură la ora actuală de susținerea Guvernului, motiv pentru care a fost și avizat de comisia de specialitate din Camera Deputaților.
În final, se dorește reducerea numărului de accidente rutiere, un domeniu la care țara noastră se află pe prima poziție în clasamentul european, mai ales când discutăm de accidente cu victime. Din acest punct de vedere, modificarea adusă la Codul Rutier, de fapt, va alinia legislația din țara noastră la ce se întâmplă în occident, unde luminile de întâlnire sunt obligatorii pe toate drumurile din afara localităților.
În final, Codul Rutier va avea o modificare relativă simplă regăsită în document sub forma următoare: ”În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale (DN) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.