Codul Rutier 2022 – se schimbă legea pentru toți șoferii: amenzile s-au dublat pentru un gest banal

Codul Rutier 2022 - se schimbă legea pentru toți șoferii: amenzile s-au dublat pentru un gest banal

În cazul în care șoferii români nu aveau deja suficient de suferit din cauza prețurilor la carburant, acum tocmai li s-au dublat amenzile pentru un gest aparent banal.

Cu 92 de voturi pentru și doar 15 împotrivă, un proiect legislativ care dubla amenzile pentru circulația fără rovinietă pe drumurile publice din România tocmai a trecut de Senat. Deși rămâne ca inițiativa să ajungă în Camera Deputaților, cu rol de for decizional, șansele ca modificarea din Codul Rutier pe 2022 să nu fie legiferată este infimă spre inexistentă.

Guvernul dublează amenzile de circulație

Inițiativa legislativă legată de dublarea amenzilor pentru rovinietă a plecat de la Guvern și tocmai a trecut de Senat. Mai rămâne să fie adoptată în Camera Deputaților și să fie promulgată de președinte pentru a fi publicată în Monitorul Oficia. Abia din acel moment își va face resimțite efectele pe străzile din România. Ca referință, discutăm de fapt de modificarea anexei 2 din OG nr.15/2022, referitor la aplicarea tarifului de utilizare și a celui de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

„Motivul acestei iniţiative rezidă în recunoaşterea că în ultimii şase ani a crescut exponenţial numărul de abateri în acest domeniu de activitate. Considerăm că o dublare a amenzilor susţine recunoaşterea că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravenţional, motiv pentru care propunem această modificare. În consecinţă, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii susţine proiectul de act normativ în forma aprobată de Guvern”, a explicat Gabor Sandor, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Din momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial, la autoturisme, amenzile vor fi cuprinse între 275 şi 550 de lei, la vehicule de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – între 3.100 şi 6.200 lei, la vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) cuantumul sancţiunilor contravenţionale porneşte de la 5.500 lei şi ajunge la 11.000 lei.

Citește și: