14 iun. 2022 | 12:04

Codul Rutier 2022 – schimbarea importantă pentru tinerii șoferii: ce se întâmplă cu examenul auto, în curând

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022 - schimbarea importantă pentru tinerii șoferii: ce se întâmplă cu examenul auto, în curând

Un proiect de lege care se află, momentan, la dezbatere în Senat, aduce noi modificări legislative Codului rutier. Vizați sunt cu precădere tinerii care vor să obțină dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În rândurile de mai jos detaliem toate măsurile propuse de autorități.

Una dintre cele mai importante modificări vizează examenul auto. Conform propunerii de lege, viitorii șoferi vor avea dreptul de a da examenul auto oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu. Se pare că tot de acolo, persoanele ce vor reuși să treacă probele, vor putea să-și ridice permisul auto. De notat că proba practică se va susține în mașină cu examinatorul (organ al legii) și martori la eveniment.

De asemenea, proiectul la care facem referire prevede și posibilitatea ca în mașina de examen, pe lângă examinator și martor, să fie și instructorul auto prezent. Această măsură ar avea ca scop crearea unui confort psihologic pentru candidat. Mulți dintre tinerii care pică proba practică susțin că s-au simțit intimidați de faptul că erau doar cu persoane străine în mașină, iar prezența instructorului lor personal i-ar ajuta să se relaxeze și să fie mai apți să îndeplinească solicitările examinatorului.

modificari-codul-rutier-noutati

Alte modificări la Codul rutier

Pe lângă măsura de mai sus, se mai propune și modificarea modalității de efectuare a școlii de șoferi. Apare posibilitatea ca tinerii candidați la statutul de șofer să poată susține examenul, iar apoi să se ocupe de orele de pregătire practică pentru traseu.

Nu în ultimul rând, noul proiect de lege pentru modificarea Codului rutier vorbește și despre șoferii care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe oră. Dacă noile măsuri intră în vigoare, aceste persoane vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment, ceea ce nu se întâmplă conform actualelor reguli de circulație.

De reținut că nu vorbim despre măsuri deja adoptate, ci despre propuneri legislative aflate în dezbatere. Pe parcursul dezbaterii, ele pot suferi modificări!