21 aug. 2022 | 19:36

Cod rutier 2022. Cu ce ai voie să conduci încălţat, de fapt. Detaliul care te poate costa scump

AUTO
Cod rutier 2022. Cu ce ai voie să conduci încălţat, de fapt. Detaliul care te poate costa scump

Atunci când vine vorba despre conduita de la volan, foarte mulți șoferi fac multe greșeli, fără a realiza că acest lucru le poate aduce amenzi. Află ce menționează actualul Cod Rutier 2022 în ceea ce privește încălțămintea pe care trebuie să o porți atunci când te afli la volan.

Unii șoferi își pun întrebări cu privire la conduita lor atunci când se află la volan, în timp ce șoferii începători, dacă pot conduce până în Bulgaria pentru a se bucura de concediul de vară, chiar și atunci când au obținut permisul de mai puțin de un an.

Reporterii au reușit să afle răspunsurile la aceste întrebări chiar de la reprezentanții Brigăzii Rutiere a Capitalei, care în prezent este condusă de către comisarul șef de poliție Mădălina Moșoiu. Căldura din timpul verii determină mulți șoferi să abordeze o ținută foarte lejeră, pentru a nu le afecta capacitatea de a conduce. Cu toate aceste, unele pericole încă există.

„Legislația românească din domeniul circulației rutiere nu prevede vreo restricție vestimentară (îmbrăcăminte, încălțăminte) care să fie impusă conducătorului auto. Totuși acesta este obligat ca prin atitudinea și comportamentul său să nu pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se specifică în răspunsul Brigăzii Rutiere la întrebarea respectivă.

Cu toate acestea, polițiștii vin și cu un avertisment cu privire la faptul că, potrivit art. 100, pt.10 OUG nr.195/2002 „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducerea mașinii constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a doua de sancțiuni”. De asemenea, în situația în care șoferul „își lasă liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau manetă de comandă a autovehiculului riscă sancțiuni din clasa 1 a amenzilor”.

Oamenii legii afirmă că cei care dețin un permis de conducere de mai puțin de un an nu au dreptul să conducă autovehiculele care transportă mărfuri sau produse periculoase, ori să conducă vehicule destinate testării sau celor pentru probe, ori conducerea vehiculelor care asigură transportul public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Ce obligații ale șoferilor se regăsesc în Codul Rutier din 2022

În ceea ce privește conducerea unui autovehicul pe teritoriul altor state, legeal națională nu face referire în acest sens, însă este recomandată respectarea legilor în vigoare în statele în care urmează a ajunge. Dacă polițiștii au afirmat că în ceea ce privește vestimentația, nu există vreo obligativitate, în cazul în care ai mâna în ghips, aceștia au evitat a oferi un răspuns direct.

„Codul rutier de la noi, cât și legislația internațională prevăd faptul că, pentru a conduce un autovehicul, conducătorul auto trebuie să fie apt din punct de vedere fizic și psihic”.

Așadar, în cazul unui control de rutină, polițistul poate estima dacă ești apt de a conduce un autovehicul în condiții de siguranță, în cazul în care mâna ta este bandajată, altfel, acest lucru te poate costa scump în cazul producerii unui accident rutier. De asemenea, conducerea unei mașini avariate pe drumurile publice o vei putea efectua doar pentru o perioadă de 30 de zile de la momentul producerii avariei.

„Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice dacă îndeplinesc condițiile cerute pentru a fi admise în circulația internațională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condițiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene ori Spațiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate”, se mai arată în răspunsul ofical.