18 iul. 2022 | 07:00

Clasamentul județelor din România, după numărul de locuințe construite: ai fi uimit pe ce loc e Brașov, Constanța

ACTUALITATE
Clasamentul județelor din România, după numărul de locuințe construite: ai fi uimit pe ce loc e Brașov, Constanța

Obsesia românilor pentru proprietăți nu se va pondera curând, foarte mulți dintre noi își doresc să aibă casa lor, să-și vadă numele pe acte. În mod previzibil, acest interes fluctuează totuși semnificativ de la un județ la altul, iar asta se resimte și numărul locuințelor construite.

Din cauza dorinței arzătoare a românilor de a fi proprietari, mulți dintre ei ajung să stea în spații infime, semnificativ mai mici decât media europeană. Ca referință, în România, media locuibilă a unui spațiu rezidențial este de doar 41 metri pătrați, mai mici de peste două ori comparativ cu media din Uniunea Europeană – 90 metri pătrați. O statistică poate chiar mai interesantă decât aceasta de mai sus este că, deși marile orașe din România par șantiere constante, la scară largă, de fapt, doar una din cinci locuințe românești a fost realizată după 1990. Dincolo de asta, în timp ce 96% dintre români stau în locuințe proprietate personală, cel mai mare procent din Europa, doar 50% dintre germani dețin locuințele în care trăiesc.

Unde s-au construit cele mai multe locuințe în ultimii 10 ani, în România

Tinerii români ajung să părăsească locuințele părinților din ce în ce mai târziu, media a depășit 31 de ani. Motivația din spatele acestei situații are legătură, în egală măsură, cu prețurile exorbitante la locuințe, dar și cu veniturile infime ale multor tineri români.

Trecând însă peste acest aspect, graficul de mai jos este fascinant și trădează discrepanța majoră dintre regiunile țări. În timp ce în Ilfov s-au construit 19.061 locuințe la 100.000 de locuitori, în ultimii zece ani, media națională este de doar 4971. De asemenea, în timp ce Brașovul face valuri în presă cu prețuri din ce în ce mai mari la locuințe și cu cartiere noi apărute din nimic, de fapt, este doar pe locul 8 la nivel național. Până și Suceava sau Vrancea sunt mai sus dacă folosim acest barometru al locuințelor construite la suta de mii de locuitori, din 2012 și până în prezent.

Constanța ocupă un interesant loc trei, pe când Sibiul este pe poziția a patra în clasamentul național. La polul opus, Hunedoara (1831), Teleorman (1302) și Caraș Severin (1214) sunt pe ultimele locuri.

locuinte construite în Românialocuinte-terminate-2021

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele