08 sept. 2022 | 22:45

Cine îi ia locul Reginei Elisabeta a II-a, după ce a murit. Cum arată linia de succesiune

ULTIMA ORĂ
Cine îi ia locul Reginei Elisabeta a II-a, după ce a murit. Cum arată linia de succesiune

După 70 de ani pe tron, regina Elisabeta a II-a a murit joi, la castelul Balmoral din Scoția. La moartea ei, fiul cel mare și moștenitorul ei, Prințul Charles, Prinț de Wales, a devenit imediat rege. Cu toate acestea, există o mulțime de întrebări legate de domnia reginei, de ceea ce se întâmplă după moartea ei și de ceea ce înseamnă moartea ei pentru monarhia britanică.

Regina Elisabeta a II-a moare la 96 de ani. Cine preia tronul

Regina avea 96 de ani și, deși a rămas activă mult timp, în ultimele luni starea ei de sănătate s-a deteriorat. Ea s-a luptat cu probleme de mobilitate, ceea ce a determinat-o să sară peste evenimente și să amâne întâlniri la sugestia medicilor săi.

Joi, medicii reginei Elisabeta au declarat că sunt „îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale”, iar câteva ore mai târziu, monarhul a decedat.

Vestea a venit la o zi după ce regina a amânat o reuniune a consilierilor guvernamentali de rang înalt, cunoscută sub numele de Consiliul Privat. Cu câteva zile înainte, ea a decis să lipsească de la Braemar Gathering, un eveniment popular pe care îl adoră și la care participă în fiecare an.

Prințul Charles, acum rege, care în mod normal o însoțește pe monarh la Highland Games, a participat în locul ei.

Săptămâna trecută, monarhul a decis, de asemenea, să îl numească oficial pe noul prim-ministru al Marii Britanii la Castelul Balmoral, în loc să facă un drum dus-întors de peste 800 de mile până la Londra pentru ceremonia tradițională de la Palatul Buckingham.

În februarie, regina a suferit de Covid-19, timp în care, potrivit palatului, a avut „simptome asemănătoare răcelii”.

Cine îi succede reginei?

Odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a, Charles este rege, iar soția sa, Camilla, fostă ducesă de Cornwall, devine regina consort, o cerere făcută de regina Elisabeta. (Charles a fost căsătorit anterior cu regretata prințesă Diana).

„Este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni acel moment, Camilla să fie cunoscută sub numele de regina consort, deoarece își continuă propriul serviciu loial”, a declarat regina în ajunul celei de-a 70-a aniversări de la urcarea sa pe tronul britanic, potrivit declarației emise de Palatul Buckingham.

După Charles, linia de succesiune se îndreaptă către fiul său mai mare, prințul William, urmat de copiii lui Will și ai ducesei Kate. Succesiunea este după cum urmează:

  • Prințul William, Ducele de Cambridge (primul fiu născut al lui Charles și al Dianei)
  • Prințul George de Cambridge (primul fiu născut al lui Will și al lui Kate)
  • Prințesa Charlotte de Cambridge (cea de-a doua fiică a lui Will și Kate)
  • Prințul Louis de Cambridge (al treilea fiu al lui Will și Kate)

Ce este o regină consort?

În general, treaba unei regine consoarte este de a-l sprijini pe rege în orice fel poate. Printre îndatoririle ei se numără deschiderea de spitale, tăierea de panglici, plantarea de copaci și dezvelirea de plăci oficiale. În calitate de regină consort, ea nu se va implica niciodată, dar niciodată, în politică.

Camilla nu este regina domnitoare și nici nu va fi vreodată. Doar membrii familiei regale care se nasc în linia directă de succesiune pot deveni monarh, așa că este puțin probabil ca o regină în funcție să urce pe tron în curând. (Au existat doar șase regine domnitoare în istoria Marii Britanii începând cu anul 1066).

Charles are 73 de ani. El este cea mai în vârstă persoană înregistrată ca monarh britanic: Regele William al IV-lea avea 64 de ani când a fost încoronat în 1830.