Cine este Lula da Silva, câștigătorul alegerilor prezidențiale din Brazilia. Stânga a revenit la putere
Luiz Inácio „Lula” da Silva a fost ales președinte al Braziliei, în urma unei reveniri uimitoare în urma unui tur de scrutin strâns desfășurat duminică. Victoria sa anunță o răsturnare de situație politică pentru cea mai mare țară din America Latină, după patru ani de administrație de extremă-dreapta a lui Jair Bolsonaro.
Revenirea spectaculoasă a stângii în Brazilia
Victoria politicianului în vârstă de 76 de ani reprezintă revenirea stângii la putere în Brazilia și încheie o revenire personală triumfală a lui Lula da Silva, după ce o serie de acuzații de corupție au dus la încarcerarea sa timp de 580 de zile. Sentințele au fost ulterior anulate de Curtea Supremă, deschizându-i calea pentru a candida.
„Au încercat să mă îngroape de viu și sunt aici”, a declarat el într-un discurs adresat duminică seara susținătorilor și jurnaliștilor, descriind victoria ca fiind „învierea” sa politică.
„Începând cu 1 ianuarie 2023, voi guverna pentru cei 215 milioane de brazilieni, nu doar pentru cei care m-au votat. Nu există două Brazilii. Suntem o singură țară, un singur popor, o mare națiune”, a mai spus Lula da Silva.
El va prelua frâiele unei țări afectate de inegalități flagrante, care încă se străduiește să își revină după pandemia Covid-19. Aproximativ 9,6 milioane de persoane au căzut sub pragul sărăciei între 2019 și 2021, iar ratele de alfabetizare și de prezență la școală au scăzut. El se va confrunta, de asemenea, cu o națiune profund fracturată și cu probleme urgente de mediu, inclusiv defrișările galopante din Amazon.
Acesta va fi cel de-al treilea mandat al său, după ce anterior a guvernat Brazilia timp de două mandate consecutive între 2003 și 2010.
Ultimul dintr-un val de stânga
Victoria de duminică a fostului lider a fost cea mai recentă dintr-un val politic în întreaga Americă Latină, cu victorii ale politicienilor de stânga în Argentina, Columbia și Chile. Dar Lula da Silva – un fost lider sindical cu un trecut de muncitor – a încercat să îi liniștească pe moderați pe tot parcursul campaniei sale.
El a construit o alianță largă care include mai mulți politicieni de centru și centru-dreapta, inclusiv adversari istorici din PSDB, Partidul Social Democrat din Brazilia. Printre acești politicieni se numără și vicepreședintele său, fostul guvernator din São Paulo Geraldo Alckmin, care a fost citat de tabăra Lula ca o garanție a moderației în administrația sa.
În campania electorală, Lula da Silva a fost reticent în a-și arăta cărțile atunci când a fost vorba de conturarea unei strategii economice – o tendință care i-a atras critici dure din partea competitorilor săi.
„Cine este ministrul economiei al celuilalt candidat? Nu există unul, el nu spune. Care va fi traseul său politic și economic? Mai mult stat? Mai puțin stat? Nu știm…”, a declarat Bolsonaro în timpul unei transmisiuni în direct pe YouTube pe 22 octombrie.
Lula da Silva a declarat că va face presiuni asupra Congresului pentru a aproba o reformă fiscală care ar scuti persoanele cu venituri mici de plata impozitului pe venit. Iar campania sa a primit un impuls de la fosta candidată prezidențială centristă Simone Tebet, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur la începutul acestei luni și care i-a acordat sprijinul său lui Lula da Silva în turul al doilea.
Cunoscută pentru legăturile sale cu industria agricolă braziliană, Tebet a declarat într-o conferință de presă din 7 octombrie că Lula da Silva și echipa sa economică au „primit și încorporat toate sugestiile din programul nostru în programul său de guvernare”.
De asemenea, el a primit sprijinul mai multor economiști renumiți și foarte apreciați de investitori, printre care Arminio Fraga, fost președinte al Băncii Centrale a Braziliei.
Vindecarea unei țări divizate
Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi, cele mai multe din istoria Braziliei, depășindu-și propriul record din 2006.
Dar, în ciuda prezenței uriașe la vot a susținătorilor săi, victoria sa a fost la limită – Lula da Silva a obținut 50,90% din voturi, iar Bolsonaro a primit 49,10%, potrivit autorității electorale braziliene.
Cea mai mare provocare a sa acum ar putea fi unificarea unei țări fracturate din punct de vedere politic.
La câteva ore după anunțarea rezultatelor, Bolsonaro încă nu și-a recunoscut înfrângerea și nici nu a făcut vreo declarație publică. Între timp, videoclipuri pe rețelele de socializare arătau că susținătorii săi au blocat autostrăzi în două state pentru a protesta împotriva victoriei lui Lula da Silva.