Cine este de vină pentru actuala criză energetică, prețurile explodate la gaz și curent: explicația are sens
Când vine vorba de prețurile la energie din Europa, este clar că acestea au explodat odată cu începerea războiului din Ucraina, dar mai ales după aplicarea valului masiv de sancțiuni aplicate Rusiei.
În încercarea identificării unor vinovați pentru situația dezastruoasă din piața europeană de energie, președintele Turciei a venit cu mai multe atacuri la adresa Occidentului. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său sârb, Aleksandar Vucic.
De ce plătim mai mult la curent și gaze naturale
„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (…) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a explicat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, conform AFP, când i s-a cerut o explicație pentru criza energetică din Europa.
„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a adăugat Erdogan. „Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a concluzionat oficialul turc.
Este important de reținut că, deși relația președintelui turc cu Vladimir Putin a fost de mai multe ori sub semnul întrebării de la începutul războiului din Ucraina, liderul de la Ankara a furnizat mai multe drone militare Kievului, dar, în același timp, a refuzat să se ralieze sancțiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei, după declanșarea invaziei.
Practic, discursul de acum al președintelui Erdogan a continuat mesajul formulat marți, când a imputat criza energetică din Europa sancțiunilor împotriva Rusiei, preluând atunci un argument al Kremlinului. ”Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut, fie că ne place sau nu, să spună: „Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta””, a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.
Afirmațiile lui Erdogan au venit după întreruperea livrărilor de gaze rusești către Germania prin gazoductul Nord Stream, sub pretextul că sancțiunile care au fost impuse Rusiei împiedică efectuarea lucrărilor de întreținere la infrastructura de gaze.