Cine a ucis-o pe Daria Dughina. SUA dețin informații care ar putea duce la escaladarea conflictului

Cine a ucis-o pe Daria Dughina. SUA dețin informații care ar putea duce la escaladarea conflictului

Agențiile de informații americane susțin că „părți ale guvernului ucrainean” au autorizat asasinatul Dariei Dughina din luna august, un element de campanie clandestină despre care SUA se tem că ar putea duce la lărgirea conflictului. Deși nu deține o funcție oficială în guvern, Aleksandr Dugin este considerat un aliat apropiat al președintelui rus, fiind chiar numit „Rasputin” la Kremlin.

SUA au informații că Daria Dughina a fost asasinată de Ucraina

Oficialii citați de New York Times spun că Statele Unite nu au participat la atacul capcană nici prin furnizarea de informații, nici prin oferirea de asistență. Americanii declară că nu au știut de operațiune din timp, iar dacă ar fi fost consultați, s-ar fi opus cu vehemență. Ulterior, SUA le-au transmis direct Kievului opoziția lor față de asasinat. Aceste informații ar fi fost distribuite în interiorul guvernului american abia săptămâna trecută.

Kievul a negat implicarea

Ucraina a negat că se află în spatele asasinatului imediat după producerea acestuia, iar oficialii de top din guvernul de la Kiev au continuat să distorsioneze adevărul chiar și după ce au fost întrebați de Statele Unite.

Cu toate că Moscova nu s-a angajat la niciun fel de represalii specifice după moartea Dariei, SUA sunt îngrijorate că astfel de atacuri ar putea să provoace Rusia la propriile lovituri împotriva Ucrainei. Potrivit jurnaliștilor NYT, oficialii americani sunt frustrați de lipsa de transparență a ucrainenilor privind planurile lor militare și secrete, mai ales despre operațiunile pe teritoriul rusesc.

Varianta oficială a FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a menționat că atacul asupra fiicei lui Aleksandr Dughin a fost comis de Natalia Vovk, o ucraineancă născută în 1979. O lună a pregătit atacul. Potrivit Moscovei, femeia a participat la un eveniment în apropierea capitalei, la care se aflau Dughina și tatăl ei, înainte de a declanșa o „explozie controlată” a mașinii în care se aștepta să se afle ideologul rus. Dugin este un ideolog ultra-naționalist proeminent, despre care Occidentul spune că este foarte apropiat de Vladimir Putin.

Avertisment din partea Mariei Zaharova

Anchetatorii au confirmat că Dughina, care conducea mașina, a murit la fața locului. Ei au spus că un dispozitiv plasat sub autovehicul a explodat. Zona a fost împânzită de criminaliști. Un oficial ucrainean a respins acuzațiile de implicare a guvernului de la Kiev.

„Ucraina, desigur, nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal, cum este Federația Rusă, și cu atât mai puțin un stat terorist”, a reacționat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a avertizat că, dacă s-ar găsi vreo legătură cu Ucraina, aceasta ar echivala cu „terorism de stat”.