Cercetătorii, din ce în ce mai aproape de adevăr: secvențele ADN care vorbesc despre istoria nescrisă din Uruguay

Cercetătorii, din ce în ce mai aproape de adevăr: secvențele ADN care vorbesc despre istoria nescrisă din Uruguay

În ciuda locului unde este situat, la jumătatea coastei de est a continentului Americii de Sud, scurta istorie a statului Uruguay este una plină de confuzie, ce implică conflictul european, modelat de interesele coloniale ale puterilor spaniole, britanice și portugheze. Cu alte cuvinte, nu se știe sigur cum s-au petrecut evenimentele istorice, în această parte a lumii.

Cercetătorii de la Universitatea din Uruguay, Universitatea Emory și Universitatea Florida Atlantic din SUA par să aibă acum o serie de răspunsuri, în acest sens.

Investigația lor asupra rămășițelor a doi indivizi care au trăit cu mult înainte de faimoasa călătorie transatlantică a lui Cristofor Columb a scos la iveală conexiuni surprinzătoare între populațiile din America. În plus, descoperirile contestă teoriile care sugerează că oamenii indigeni din America de Sud provin dintr-o singură migrație.

„Acest lucru contribuie la ideea că America de Sud este un loc în care a existat diversitatea multi-regională, în loc de ideea monolitică a unei singure rase native americane în America de Nord și de Sud”, a declarat antropologul Joh Lindo, de la Universitatea Emory.

Descoperirea din Uruguay, un punct de start pentru elucidarea unor mistere antice

Ambele seturi de rămășițe au fost descoperite într-un sit arheologic vechi de 2.000 de ani, din Rocha, un oraș din sud-estul statului Uruguay. Unul dintre ei, cu doi cromozomi X, s-a estimat că ar fi trăit acum mai bine de 1.400 de ani. Sexul celuilalt a fost mai greu de identificat, dar se pare că ar fi trăit în urmă cu aproximativ 650 de ani. Deși separată de secole, genetica fiecăruia a contribuit la o poveste mai amplă a unui ascendent complex care a conectat uruguaienii indigeni cu genoamele descoperite în Panama.

Urmând traseul genetic înapoi în timp, descoperirile ar putea reflecta o cale de migrație sud sau chiar o migrație ulterioară, înapoi spre nord.

În mod surprinzător, genoamele celor doi nu par a fi strâns legat de populațiile indigene amazoniene din zilele noastre.

O explicație probabilă pentru acest model este o separare a strămoșilor prin răspândirea populațiilor indigene din America de Sud.

„Este contrar teoriei unei singure migrații care s-a despărțit la poalele Anzilor”, a adăugat Lindo.

„Dacă sunteți de origine europeană, vă puteți secvenționa ADN-ul și utiliza aceste informații pentru a identifica de unde sunt strămoșii voștri”, a mai spus cercetătorul, adăugând că „este posibil să puteți afla că o parte din genomul vostru este nativ american, dar este puțin probabil să puteți urmări o descendență directă, deoarece nu există suficiente referințe ADN disponibile”.

În cazul Uruguayului, ultimul capitol s-a încheiat în 1831, când un grup de indigeni, identificați ca fiind Charrúa, și-au găsit aici sfârșitul. Zeci de oameni au murit atunci pe malurile pârâului Salsipuedes, în timp ce alte sute au fost transformate în sclavi.

Ce-i drept, mica descoperire nu compensează neaparat lipsa acută de informație, dar reprezintă un început.

Citește și: