29 iun. 2022 | 14:32

Cercetătorii au găsit în sfârșit sursa fenomenului mortal din Oceanul Pacific: cât de departe a ajuns încălzirea globală

ACTUALITATE
Cercetătorii au găsit în sfârșit sursa fenomenului mortal din Oceanul Pacific: cât de departe a ajuns încălzirea globală

La fel ca și omonimul său din film, îngrozitorul val de căldură marin poreclit Blob a distrus mult în calea sa, în timpul apogeului său, provocând decese în masă de pești, păsări și multe alte animale marine, amenințând industria de pescuit. Iată ce se întâmplă, mai exact, în Oceanul Pacific.

Acum, cercetătorii au identificat încălzirea sistematică din Oceanul Pacific care a alimentat ascensiunea Blob, iar modelarea lor confirmă că, așa cum se bănuia anterior, că nu este rezultatul variației climatice naturale.

„Descoperirea bazinului de încălzire pe termen lung ne va oferi acum informații esențiale cu privire la probabilitatea unor astfel de evenimente extreme în viitor”, spune Armineh Barkhordarian, cercetător atmosferic de la Universität Hamburg.

Barkhordarian și colegii săi au detectat un bazin persistent de apă încălzită în Pacificul de Nord-Est, cu temperaturi medii anuale crescute de aproximativ 0,4 °C pe deceniu. Temperaturile apei de vară persistă acum cu 37 de zile mai mult decât acum 20 de ani.

Echipa a descoperit, de asemenea, o scădere a norilor de jos – care de obicei au un efect de răcire asupra apelor de dedesubt – în această regiune, în timpul sezonului rece. Acest lucru întărește sistemele atmosferice de înaltă presiune deasupra zonei cu apă caldă în timpul iernilor. Folosind mai multe modele, echipa a calculat că există o șansă de mai puțin de 5% ca acest sistem de înaltă presiune să fi fost neobișnuit de consolidat în timpul iernii din cauza variațiilor naturale.

Fenomenul din Oceanul Pacific

Modelarea lor a dezvăluit, de asemenea, o șansă de mai puțin de 1% ca Blob să se fi format în 2019, fără tot excesul de gaze cu efect de seră pe care oamenii le-au pompat în atmosfera noastră. Temperaturile au ajuns cu până la 6 °C peste medie în timpul acestui val de căldură marin.

Aceste descoperiri sunt susținute de cercetări anterioare care au descoperit că valurile marine de căldură precum Blob sunt acum de 20 de ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice induse de om.

„Acest bazin de încălzire va continua să crească temperatura apei în viitor, crescând atât frecvența cât și intensitatea valurilor de căldură marine locale. Creșterea bruscă a temperaturii medii a apei împinge ecosistemele la limitele lor”, explică Barkhordarian.

Pata sufocantă și fierbinte de apă care a început în 2013 a decimat viața marină, ucigând peste 100 de milioane de pești din Pacific, mii de păsări marine și alte animale care nici măcar nu au fost luate în considerare. De asemenea, a alimentat înflorirea masivă de alge toxice care au oprit industriile de pescuit.