29 iun. 2022 | 10:55

Cercetătorii au decis: oamenii și caracatițele au mai multe în comun decât se credea anterior

ACTUALITATE
Cercetătorii au decis: oamenii și caracatițele au mai multe în comun decât se credea anterior

Oamenii de știință au stabilit: caracatițele sunt mai inteligente decât alte nevertebrate. O nouă descoperire sugerează că unul dintre motive are la bază o analogie moleculară specifică creierului uman.

Atât genomul uman, cât și genomul caracatiței conține un număr mare de transpozoni, care sunt capabili să se dubleze sau să se miște în jurul genomului. Deși nu sunt toți activi, acești transpozoni sunt percepuți ca materii prime pentru procesele evolutive.

Transpozonii aparținând familiei LINE (Long Interspersed Nuclear Elements) au fost descoperiți în partea creierului care se ocupă de abilitățile cognitive, adică un loc similar cu cel în care pot fi găsiți și în creierul uman.

Caracatițele nu vor mai fi privite niciodată la fel, în urma acestor descoperiri

„Am sărit literalmente de pe scaun când, la microscop, am văzut un semnal foarte puternic de activitate al acestui element în lobul vertical, structura creierului care la caracatiță este sediul abilităților de învățare și cognitive, la fel ca și hipocampul la om”, a declarat biologul Giovanna Ponte, de la institutul de cercetare Stazione Zoologica Anton Dohrn, din Italia.

Cercetări recente au dezvăluit modul în care transpozonii LINE sunt reglați cu atenție în creierul uman și se crede că aceștia sunt legați de învățare și memorie, în parte pentru că sunt cei mai activi în hipocamp, de unde procesele de învățare sunt controlate.

Găsind aceste gene în același loc din creierul a două specii de caracatiță, și anume caracatița comună (Octopus vulgaris) și caracatița californiană (Octopus bimaculoides), s-a demonstrat că acesta este motivul pentru care aceste ființe sunt atât de inteligente.

„Descoperirea unui element din familia LINE, activ în creierul celor două specii de caracatițe, este semnificativă deoarece adaugă susținere ideii că aceste elemente au o funcție specifică care merge dincolo de copy-paste”, a declarat, la rândul lui, genomistul Remo Sanges, de la institutul de cercetare Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati din Italia.

În mod evident, după o astfel de descoperire, ar putea schimba modul în care oamenii percep caracatițele.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele