Celulele termofotovoltaice, noua modalitate eficientă de a obține energie electrică: descoperirea care s-ar putea să schimbe tot
Cercetătorii au dezvăluit o nouă celulă termofotovoltaică care transformă căldura în energie electrică, cu o eficiență de peste 40%. Această veste pune semnul egal între noua metodă și energia obținută în centralele tradiționale cu turbine pe abur.
Celulele au potențialul de a fi utilizate în „baterii termice” la scară mare, generând energie în mod ușor și destul de eficient.
Celulele termofotovoltaice funcționează prin încălzirea materialelor semiconductoare suficient de mult pentru a crește semnificativ energia fotonilor. Până acum, acestea au reușit să atingă o eficiență de până la 32%, deoarece funcționau la temperaturi mai scăzute.
Prin contrast, noul design de la MIT preia energie de la surse de căldură curprinse între 1.900 și 2.400 de grade Celsius, așadar îmbunătățirea este vizibilă.
Măsurând eficiența și utilizând un senzor de flux de căldură, echipa a descoperit că puterea variază în funcție de temperatură. Între 1.900 și 2.400 de grade Celsius, noul design produce energie electrică cu o eficiență de aproximativ 40 la sută.
Celulele termofotovoltaice, invenția care ar putea duce ideea de energie regenerabilă la un alt nivel
Turbinele cu abur pot oferi aceeași eficiență, dar sunt mult mai complicate și limitate la temperaturi mai scăzute. „Unul dintre avantajele convertoarelor de energie în stare solidă este că pot funcționa la temperaturi mai ridicate, cu costuri de întreținere mai mici”, a declarat profesorul MIT, Asegun Henry, pentru MIT News.
Într-o baterie termică la scară mare, sistemul ar absorbi excesul de energie din surse regenerabile, spre exemplu, de la Soare, și ar stoca-o în bănci izolate cu grafit.
Atunci când este necesar, celulele ar putea transforma căldura în energie electrică și ar putea-o chiar trimite la rețeaua electrică.
Celula experimentală are doar un centimetru pătrat, în dimensiune, în momentul de față. Pe viitor, mărimea acesteia ar trebui să crească ca să poată fi folosită eficient, dincolo de teste, la o scară mai mare.
„Celulele termofotovoltaice au reprezentat ultimul pas cheie pentru a demonstra că bateriile termice sunt un concept viabil. Acesta este un pas absolut critic pe calea proliferării energiei regenerabile”, a mai spus omul de știință.