06 dec. 2022 | 21:49

Cele mai negre secrete Disney. De la misterul parcului închis brusc până la recuzita „specială”

ULTIMA ORĂ
Cele mai negre secrete Disney. De la misterul parcului închis brusc până la recuzita „specială”

Disney este cunoscut de toți oamenii din copilărie și cu care pot rămâne conectați pe măsură ce îmbătrânesc – dar nu este vorba numai de prințese și „fericiți până la adânci bătrâneți” la suprafață.

Walt Disney poate că a creat unele dintre cele mai faimoase filme din copilărie din toate timpurile, dar s-a confruntat cu multe controverse în urma carierei sale.

Walt, care s-a născut în 1901, a creat brandul Disney odată cu lansarea lui Micky Mouse în 1928 – și la scurt timp după aceea a fost urmat de o serie de personaje și filme diferite.

Mickey și Minnie Mouse au devenit imaginea Disney, dar unele dintre cele mai populare filme provin din adaptări ale basmelor lui Grimms – deși finalurile au fost adesea schimbate pentru a se potrivi cu „fericiții până la adânci bătrâneți” ai lui Disney.

Pe măsură ce Disney devenea o senzație – cu o capitalizare de piață a francizei care valorează acum 180 de miliarde de dolari, Walt a deschis primul parc Disneyland, deși a murit înainte ca celelalte parcuri să fie deschise.

În prezent, există șase Disneylands în întreaga lume, iar cel de-al șaptelea urmează să se deschidă la Londra în 2024.

În ciuda multor amintiri fericite asociate cu franciza, nu totul este pozitiv, de la Walt Disney însuși până la situații înfricoșătoare care au loc într-unul dintre celebrele parcuri.

O recuzită „specială”

Înainte de zilele recuzitei de bună calitate, atracția Pirații din Caraibe, deschisă la Disneyland în 1967, folosea schelete cu oase umane reale.

Cursa a fost deschisă la câteva luni după moartea lui Walt și a fost ultima pe care acesta a supravegheat-o personal, însă un lucru care nu a putut fi creat în cadrul cursei au fost scheletele.

Au mers la UCLA din California și au procurat schelete umane reale pentru atracție.

S-a explicat că oasele umane reale au fost ulterior returnate în țările lor de origine și au primit o înmormântare corespunzătoare.

De la perioada de glorie a lui Walt Disney au apărut multiple afirmații care sugerează că Walt era rasist – în principal din cauza folosirii stereotipurilor rasiale în filmele sale.

De fapt, un film a fost considerat atât de ofensator încât compania nu va mai permite ca acesta să fie văzut în public.

Jurnalistul Neal Gabler a cercetat în profunzime cariera și numeroasele întâlniri ale lui Walt, iar Gabler a citat recent o întâlnire în care acesta s-a referit la piticii din Albă ca Zăpada folosind o insultă rasială.

Disney s-a confruntat, de asemenea, cu o controversă cu primul Disneyland din cauza faptului că nu ar fi dorit să angajeze minorități în parcuri.

Misterul parcului închis

Unele parcuri Disney au fost abandonate fără nicio explicație – dar cel mai controversat a fost, probabil, River Country, primul parc acvatic al Disney.

Disney a declarat că a fost închis din cauza numărului mic de vizitatori, dar în 2001 s-a raportat că în lacul din jurul acestuia a fost descoperită o amibă mâncătoare de creier.

Lacul era o sursă principală de apă pentru toate toboganele, așa că s-a argumentat că parcul a fost închis din acest motiv.

Este destul de obișnuit ca oamenii să împrăștie cenușa în locuri care au însemnat mult pentru cei dragi, dar acest lucru este incredibil de comun la Disney.

Împrăștierea cenușii la Disney nu este permisă, iar personalul trebuie să folosească aspiratoare speciale pentru a îndepărta particulele de cenușă din aer, pentru a evita ca acestea să fie respirate de turiști.

Întâmplarea este acum extrem de frecventă, așa că personalul specializat este instruit să se ocupe de acest lucru atunci când are loc.

Un muncitor în vârstă de 18 ani a fost găsit odată mort la Disneyland, potrivit Daily Star.

Debbie Stone, o angajată a parcului, a murit în mod tragic în 1974, după ce a lucrat la Disneyland pentru o slujbă de vară.

Se crede că angajata a fost strivită între pereții celor două decoruri în timpul spectacolului muzical America Sings, în cadrul căruia decorurile se roteau întotdeauna împreună.

La ora 22:30, când s-a terminat ultimul spectacol, un oaspete a auzit un țipăt, iar când s-a deplasat la fața locului, Debbie fusese ucisă.

Rămâne neclar cum a ajuns Debbie să fie prinsă între pereți.