Cel mai mare spectacol aviatic din România: când se va desfășura, unde

Cel mai mare spectacol aviatic din România: când se va desfășura, unde

După doi ani de pauză, cel mai mare spectacol aerian din România – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), ediția a XII-a, se va desfășura în septembrie.

Mai exact, sâmbătă, 3 septembrie 2022, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO.

Ediția din acest an îi este dedicată primei femei parașutist din România, Smaranda Brăescu, dar și celebrării celor 110 ani de la înființarea Aeroportului Bănesasa.

Ca referință, Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). S-a născut în satul Hănțești, comuna Buciumeni, din județul Tecuci (interbelic), actual în județul Galați. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

De asemenea, AICI poți citi povestea Elenei Caragiani-Stoenescu, prima femeie pilot și povestea ei fabuloasă. România a ignorat-o, ca de obicei. Elena Caragiani este cunoscută ca fiind prima femeie pilot din România. Aceasta a fost însă nevoită să obțină brevetul la Paris.

BIAS România, în septembrie

Organizatorii – Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO – promit un show la înălțimea renumelui obținut în cele 11 ediții ale BIAS desfășurate din 2009 încoace, scriu ei pe pagina oficială de Facebook.

Ca referință, încă din 2012, la BIAS au participat de fiecare dată peste 100.000 spectatori. Numărul participanților simultan pe platforma de la Băneasa și Romaero a depășit frecvent 50.000. Organizatorii spectacolului aviatic mai spun că vor reveni cu detalii despre invitații români și străini precum și despre programul spectacolului aviatic.