Cea mai mare piața auto din lume: prima creștere din 2017, ce arată cifrele

Cea mai mare piața auto din lume: prima creștere din 2017, ce arată cifrele

Vânzările de mașini au crescut anul trecut pentru prima dată după 2017, au arătat datele din industrie.

Vânzările totale de pe cea mai mare piață auto din lume au crescut cu 3,8% față de an, după ce vânzările lunare de 2,79 milioane de vehicule în decembrie au adus vânzările totale pentru 2021 la 26,28 milioane, arată datele Asociației Chinei a Producătorilor de Automobile sau ACPA.

Producția și vânzările sunt de așteptat să fie mai bune în 2022 decât anul trecut, având în vedere că probleme precum deficitul de cipuri și prețurile ridicate ale materiilor prime se vor atenua, a spus ACPA într-un comunicat.

După decenii de creștere optimistă, piața auto din China a început să se contracte în 2018, sub presiunea renunțării treptate a unor reduceri de taxe, a unui război comercial între Washington și Beijing și pe fondul consecințelor pandemiei de COVID-19.

Mașinile electrice au împins piața

Piața începuse să revină până la jumătatea anului 2020, dar a fost oprită de o penurie globală de semiconductori, utilizați în orice, de la senzori de frână la servodirecție la sisteme de divertisment, ceea ce a determinat producătorii de automobile din întreaga lume să reducă sau să suspende producția.

Vânzările vehicule electrice alimentate cu baterii, hibride și vehicule cu celule de combustibil pe hidrogen, au arătat un impuls puternic, cu o creștere de 157,5% până la 3,52 milioane de unități în 2021.

Numai în decembrie, s-au vândut 531.000 de mașini electrice, reprezentând o creștere de 114% de la an la an. În ultimii ani, China a promovat puternic mașinile electrice ca parte a eforturilor sale de a reduce poluarea aerului.

ACPA a declarat că se așteaptă ca vânzările de automobile să urce cu 5,4%, până la 27,5 milioane în acest an, iar vânzările mașini electrice să urce cu 47%, până la cinci milioane.

China va reduce subvențiile pentru mașinile electrice cu 30% în 2022 și le va retrage complet la sfârșitul anului, considerând că piața s-a maturizat suficient în ceea ce privește cererea pentru a crește fără ajutorul guvernului.

Citește și: