Cea mai mare criză imobiliară din ultimii 30 de ani a început deja: țara din Europa care confirmat căderea prețurilor la apartamente
Diverși dezvoltatori imobiliari, constructori și ”experți” vor să te convingă de absența unei crize imobiliare de proporții fără precedent. Din păcate, cifrele sunt clare, iar bula imobiliară a explodat deja în mai multe țări din Europa.
Luna octombrie a venit ca cea mai recentă confirmare a faptului că s-a terminat explozia prețului la locuințe pe bătrânul continent. Cel mai recent avertisment pe acest subiect vine de la Suedia, o țară la fel de apropiată de conflictul din Ucraina precum România, în contextul contextul crizei energetice europene și a inflației galopante care afectează aproape toate țările din regiune.
S-au ieftinit apartamentele cu 14%, în mai puțin de un an
Suedia se confruntă cu o a șaptea lună de ieftiniri consecutive a prețurilor la locuințe, cu mențiunea foarte importantă că trendul descendent al prețurilor a accelerat semnificativ de la o lună la alta. Conform datelor Bloomberg, criza este pare să fie cea mai severă din ultimele trei decenii. La prima vedere, pare să fie încă o consecință a crizei energetice și a scumpirilor dintr-un număr foarte mare de domenii.
În acest context, Guvernul Suediei a anunțat în toamnă că va oferi garanții de stat, de lichiditate, de zeci de miliarde euro companiilor energetice din întreaga regiune nordică și baltică a Europei, pe fondul scumpirilor galopante și al volatilității fără precedent din piețe. Premierul de la Stockholm, Magdalena Andersson, a avertizat că decizia gigantului rus de stat Gazprom de a stopa livrările de gaze către Europa riscă să afecteze nu doar securitatea energetică, ci și stabilitatea financiară a Suediei și a țărilor vecine, conform Profit.ro.
″Garanțiile de stat vor fi de ordinul a sute de miliarde de coroane (echivalentul a zeci de miliarde de euro – n.r.) și vor fi implementate înainte de închiderea de luni a piețelor. În primele două săptămâni, garanțiile vor fi oferite tuturor jucătorilor nordici și baltici din piața de energie. Acest lucru va da țărilor vecine răgazul necesar pentru a-și elabora propriile măsuri de sprijin. Dacă nu acționăm, există un risc major de destabilizare a sistemului financiar, care ar putea duce și la o criză financiară″, a explicat premierul Suediei.