24 aug. 2022 | 10:17

Cea mai gravă secetă ”din ultimii cel puțin 500 de ani” ar trebui să-ți arate că nu este de glumit cu încălzirea globală

ACTUALITATE
Cea mai gravă secetă ”din ultimii cel puțin 500 de ani” ar trebui să-ți arate că nu este de glumit cu încălzirea globală

În cazul în care nu ai avut ocazia să simți pe pielea ta seceta acută din acest an, un nou avertisment al Comisiei Europene pune în context dezastrul climatic cu care se confruntă întreaga planetă, dar mai ales o mare parte din bătrânul continent.

Comisia Europeană, citată de DPA, a publicat la mijlocul acestei săptămâni cel mai crunt avertisment legat de amploarea efectelor încălzirii globale. Oficialii de la Bruxelles au concluzionat că, la această oră, ne confruntăm cu ceea ce pare a fi ”cea mai gravă secetă înregistrată în ultimii cel puțin 500 de ani”.

În mod previzibil, există zone mai mult sau mai puțin afectate de lipsa precipitațiilor, dar, în mod regretabil, România este în vârful piramidei când vine vorba de acest subiect, alături de anumite zone din Ungaria, nordul Italiei și sud-estul Franței. Ca o mențiune importantă, aceleași teritorii s-au confruntat cu un nivel important de secetă și în primăvară.

Cât de problematică este seceta în 2022

„Desigur, aceasta este doar o primă evaluare şi trebuie să o confirmăm prin datele finale de la sfârşitul acestui an”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke, pornind de la un studiu publicat la începutul acestei săptămâni, citat de Agerpres.

Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul Comisiei Europene a concluzionat că aproape jumătate din Europa este amenințată de secetă la momentul de față. În același raport se mai atrage atenția asupra faptului că, până în data de 10 august, 47% din teritoriul bătrânului continent a atins un nivel de alertă din prisma secetei, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidența unei alerte de nivel maximal.

Aceasta este doar cea mai recentă analiză îngrijorătoare desprinsă din efectele secetei în Europa, după ce debitelele celor mai importante râuri și artere navigabile au avut atât de mult de suferit încât au afectat transportul maritim și aprovizionarea celor mai multe țări din regiune. În plus, aceleași râuri rămase fără putere au afectat negativ producția hidrocentralelor și răcirea centralelor electrice.

„Umezeala din sol şi stresul vegetaţiei sunt sever afectate”, precizează raportul, care listează peste 12 ţări în care riscul de secetă a crescut, inclusiv Germania, Franţa şi Regatul Unit. „În restul Europei, deja afectat de secetă, se menţin condiţii stabile de secetă severă”, se mai arată în aceeași analiză. În ceea ce privește momentul în care se va încheia seceta, experții sunt de părere că abia în luna noiembrie vom vedea urme de normalitate în atmosferă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele