Cea mai bună veste pentru români vine de la UE: ce înseamnă aderarea la Schengen, cum ne va schimba viața
Aderarea României la spațiul Schengen a revenit în discuție în ultimele 24 de ore, după un discurs al comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Această noțiune continuă însă să fie o himeră pentru foarte mulți români, chiar dacă alți o așteaptă cu sufletul la gură.
Pentru prima oară în foarte mulți ani, un oficial european a afirmat că este momentul ca România să fie membru deplin al spațiului Schengen. ”Sper că se va întâmpla curând. Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare”, a declarat comisarul UE. Afirmațiile au fost făcute de Johansson în contextul vizitei sale la punctul de trecere al frontierei de la Siret, unde a vizitat și tabăra mobilă de refugiați amenajată pe stadionul din localitate.
Intrarea româniei în Schengen, un pic mai aproape
Bazele Schengen au fost puse în anii 80, când, în localitatea Schengen din Luxemburg, Franța, Germania, Belgia, Olanda și țara gazdă au decis să creeze un spațiu fără frontiere interne, de liberă trecere între țări. Acordul a fost semnat pe 14 iunie 1985, dar a intrat în vigoare abia după 10 ani, în 1995. Tot atunci, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale statelor semnatare și s-a creat o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară în condiții normale, în conformitate cu un set de reguli clare.
În momentul de față, nu mai puțin de 24 de state fac parte din spațiul Schengen, Franța, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. România și Bulgaria sunt principalii absenți din acest spațiu de liberă trecere, iar aderarea noastră s-a discutat în mai multe rânduri.
În trecut, principala opoziție a aderării României și Bulgariei a venit din partea Olandei. În orice caz, dacă românii vor intra în sfârșit în spațiul Schengen, beneficiile sunt semnificative atât pentru care care călătoresc, cât și pentru cei care fac afaceri în Europa. Practic, nu vei mai fi supus controalelor de la frontierele interne în călătoriile tale în oricare dintre statele listate mai sus. Te vei bucura de liberă circulație fără niciun fel de controale, cu foarte mici excepții cât se poate de rezonabile, este vorba de parcurile naționale, zonele protejate sau proprietatea privată.