Cea mai bună veste de la începutul războiului din Ucraina: ce se întâmplă în Europa pe piețele financiare
Efectele războiului din Ucraina asupra piețelor financiare europene par să se diminueze, pe măsură ce timpul trece, chiar dacă frontul nu s-a închis în țara vecină. Analiștii economici publică noi date cu privire la evoluția burselor, iar veștile sunt cât se poate de bune.
După două luni și jumătate extrem de dificile, marcate de pierderi, volatilitate și mari temeri ale investitorilor, iar că răsare și soarele pe piețele noastre financiare.
Săptămâna care s-a încheiat pe 29 mai a înregistrat cele mai bune evoluții din ultimele două luni, semn că, încet dar sigur, piețele financiare europene se refac după șocul războiului din Ucraina.
Iată câteva elemente care s-au îmbunătățit notabil, după două luni catastrofale:
Indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1,42%, cu creșteri pe toate marile burse:+1,62% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,27% pentru FTSE 100 de la Londra și +1,64% pentru referința CAC 40 de la Paris.
Stoxx 600 se bucură de cel mai puternic avans al ultimelor două luni și jumătate. Este vorba despre un câștig săptămânal de 3%.
„A fost o săptămână pozitivă, care ar putea arăta că piețele au început să se stabilizeze, acțiunile fiind deja reevaluate. Piețele au evaluat deja traiectoria băncilor centrale de înăsprire a politicilor monetare, iar China arată mai mult sprijin [față de economie], astfel că, per ansamblu, vedem mai multă certitudine decât în urmă cu câteva săptămâni, când volatilitatea era extrem de ridicată”, a explicat Nieves Benito, analist la Santander Asset Management, citat de Bloomberg.
Totuși, deși ultimele evoluții sunt unele de natură să ne readucă optimismul, situația nu este una stabilă. În continuare persistă mai multe riscuri ce ar putea genera un nou val de neîncredere în rândul investitorilor și alt cutremur de volatilitate peste piețele financiare europene, în condițiile în care conflictul militar se prelungește.
Rămâne de văzut cum vor reacționa piețele la cea mai dură măsură adoptată de curând de UE, ca răspuns la agresiunile desfășurate de ruși în Ucraina. Este vorba despre instituirea unui embargo asupra petrolului de la Moscova.
În acest sens, Uniunea Europeană speră că la summitul pentru Ucraina care are loc luni, 30 mai, la Bruxelles se va ajunge la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc.
„Trebuie să luăm o decizie unanimă. Ieri după-amiază (29 mai – n.red.), ca și în această dimineață, au existat negocieri dificile. Cred că, în această după-amiază, vom putea oferi șefilor statelor membre un acord”, a înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.