07 iul. 2022 | 09:26

Cea mai bună veste de la începutul conflictului din Ucraina: ce s-a întâmplat cu prețul gazelor, dar al petrolului, în această dimineață

ACTUALITATE
Cea mai bună veste de la începutul conflictului din Ucraina: ce s-a întâmplat cu prețul gazelor, dar al petrolului, în această dimineață

De la începutul războiului din Ucraina, criza energetică din Europa s-a acutizat. Prețurile la gaze naturale și petrol au explodat, ducând la o creștere accelerată a valorilor de achiziție pentru aproape orice alte produse și servicii. Din fericire, încep să apară și motive de optimism.

Prețurile gazelor naturale au scăzut la minimul ultimelor patru luni la finele zilei de ieri, în urma unei intervenții a guvernului Norvegiei. Ca referință, autoritățile din țara nordică au intervenit pentru a pune capăt unei greve din sectorul petrolului și gazelor. Aceasta din urmă avea șanse mari să amplifice criza energetică din regiune.

gaze naturale distributie

Ce s-a întâmplat cu prețul energiei

Preţul gazelor pe termen de o lună de la hubul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a scăzut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawat-oră, conform News.ro. Vestea bună vine după ce, în sesiunea precedentă de tranzacționare, prețul sărise, pentru puțin timp, la 178 de euro pe megawat-oră. Ca referință, acela a fost cel mai ridicat preț de la începutul lunii martie.

”Escaladarea anunţată are implicaţii critice în situaţia actuală, atât în ​​ceea ce priveşte criza energetică, cât şi situaţia geopolitică cu care ne confruntăm cu războiul din Europa”, a declarat ministrul Muncii, Marte Mjos Persen, într-un comunicat. În final, guvernul norvegian a propus ”arbitrajul salarial obligatoriu”, pentru a pune capăt efectiv acțiunii industriale a lucrătorilor offshore.

”O grevă evitată în Norvegia şi o posibilă reducere a volumelor de gaze ruseşti pe măsură ce Nord Stream 1 se închide din cauza întreţinerii anuale, începând cu 11 iulie, ar trebui să sublinieze şi mai mult importanţa ca UE să fie mai puţin dependentă de importurile de gaze şi energie”, a spus Lu Ming Pang de la Rystad.

Tot la finalul zilei de ieri, au început să se vadă veștile bune din piața de petrol, unde prețurile au scăzut cu 2%, până la minimele ultimelor 12 săptămâni. Motivul are legătură cu temerile din cauza recesiunii globale, acestea depășind preocupările referitoare la disponibilitatea ofertei.

Contractele futures pentru petrolul Brent, cu livrare în septembrie, au scăzut cu 2,2 dolari, sau cu 2,1%, până la 100,57 dolari pe baril, până la ora 17:27 GMT (20:57 ora României), în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,54 dolari sau cu 1,6%, până la 97,96 dolari pe baril. Preţurile petrolului WTI şi Brent au coborât la cele mai scăzute niveluri atinse din 11 aprilie, după ce marţi Brent a scăzut cu 9%, iar WTI a scăzut cu 8% marţi, conform sursei citate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele