Cea mai bizară modalitate de a crea combustibil pentru rachete: ce au descoperit cercetătorii
O echipă de cercetători chinezi afirmă că au reușit să transforme mostrele reale de regolit lunar într-o sursă de combustibil pentru rachete și oxigen – un potențial schimbător de joc pentru viitorii exploratori spațiali care speră să folosească resursele in situ pentru a-și alimenta călătoria de întoarcere.
Cercetătorii au descoperit că mostrele de sol lunar pot acționa ca un catalizator pentru a transforma dioxidul de carbon și apa din corpurile și mediul astronauților în metan și oxigen, așa cum se detaliază într-o lucrare publicată în National Science Review.
„Utilizarea resurselor in situ a solului lunar pentru a obține combustibil și producerea de oxigen este vitală pentru ca omul să efectueze misiuni de exploatare a Lunii”, a declarat autorul principal Yujie Xiong, într-o nouă declarație despre lucrare.
„Având în vedere că există resurse umane limitate în locurile extraterestre, ne-am propus să folosim sistemul robotizat pentru a realiza întregul sistem de conversie electrocatalitică a CO2”.
Cercetătorii au obținut combustibil pentru rachete din sol de pe Lună
Asta înseamnă că am putea avea o șansă mult mai bună de a efectua explorări de durată mai lungă a suprafeței lunare, în viitorul apropiat. Potrivit lucrării, care se bazează pe cercetări anterioare ce sugerează că solul lunar poate genera oxigen și combustibil, acest proces poate fi finalizat folosind sisteme fără echipaj, chiar și în absența astronauților.
Într-un experiment, echipa a folosit mostre de la misiunea Chang’e-5 a Chinei, care a aterizat în Mongolia Interioară în decembrie 2020 – primul sol lunar revenit pe Pământ din 1976. Solul lunii a acționat eficient ca un catalizator, permițând conversia electrocatalitică a dioxidului de carbon în metan și oxigen.
„Nu poate fi observată nicio diferență semnificativă între sistemele cu și cele fără pilot, ceea ce sugerează în continuare posibilitatea mare de a imita sistemul nostru propus în locuri extraterestre și demonstrează fezabilitatea optimizării în continuare a rețetelor de catalizatori pe Lună”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor.
Dar mai există un mare obstacol de depășit: lichefierea dioxidului de carbon nu este deloc ușoară, având în vedere atmosfera geroasă a Lunii, deoarece condensarea gazului necesită o cantitate semnificativă de căldură, după cum a raportat New Scientist la începutul acestui an.