18 dec. 2022 | 10:32

Ce trebuie să știi despre Lensa AI, generatorul de selfie-uri virale

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi despre Lensa AI, generatorul de selfie-uri virale

Dacă fluxurile tale sociale au fost inundate cu portrete editate, anime și prințese zâne ale prietenilor tăi, poți da vina pe Lensa AI. Similar cu Dall.E, care a devenit viral la începutul acestui an, Lensa și-a făcut drum spre vârful App Store pentru a genera imagini fantastice ale oamenilor pe baza solicitărilor de imagine.

Începând cu această săptămână, este cea mai populară aplicație pentru iPhone din App Store, chiar dacă trebuie să plătești pentru a genera imaginile.

Pentru 38 de euro, te poți abona la Lensa AI timp de un an (cu opțiunea unei încercări gratuite de o săptămână), ceea ce îți oferă o reducere de 51% la avatarele viitoare. Cu toate acestea, oamenii nu par deranjați să plătească pentru asta.

În perioada de probă de o săptămână, poți obține 50 de avatare sau zece imagini în cinci stiluri pentru doi euro.

După ce te înregistrezi, ți se va solicita să încarci zece selfie-uri și să selectezi un sex. Lensa îți analizează selfie-urile și generează „avataruri magice” ale tale, într-o varietate de stiluri bazate pe imaginile pe care le uploadezi. Aplicația poate fi folosită și pentru a edita fotografiile, de la retușarea pielii la fundaluri neclare și poate fi folosită pentru a edita videoclipuri.

„Avatarurile magice consumă o putere de calcul extraordinară pentru a crea avataruri uimitoare pentru tine”, conform paginii Lensa.

„Este scump, dar l-am făcut cât mai accesibil posibil”.

După aproximativ o jumătate de oră, vei primi între 50 și 200 de imagini sub teme precum „cosmic”, „prințesă zână”, „fantezie” sau „anime”.

Care este problema cu arta generată de AI, în speță, cu Lensa AI?

Deși poate fi foarte distractiv, la fel ca în cazul majorității aplicațiilor din zilele noastre, confidențialitatea este o preocupare, mai ales în cazul unei aplicații care îți folosește fotografiile.

Conform politicii de confidențialitate a aplicației, fotografiile încărcate nu sunt folosite pentru altceva decât pentru aplicarea de filtre și efecte.

Cu toate acestea, trebuie să știi că Lensa poate folosi fotografiile încărcate pentru a-și antrena AI-ul. Termenii săi de utilizare prevăd că, atunci când încarci fotografiile tale, acorzi Lensa o licență „perpetuă, irevocabilă, neexclusivă, fără drepturi de autor, la nivel mondial, complet plătită, transferabilă, sub-licențiabilă de utilizare, reproducere, modificare, distribuire, creări de lucrări derivate din conținutu de utilizator, fără nicio compensație suplimentară pentru dvs. și întotdeauna sub rezerva consimțământului dvs. explicit suplimentar pentru o astfel de utilizare, acolo unde este cerut de legea aplicabilă”.

Experții în securitate au avertizat că, folosind Lensa, vei acorda permisiunea de a elibera dreptul de proprietate asupra fotografiei generate.

„Asemenea aplicațiilor din trecut, cum ar fi FaceApp, care solicitau o mulțime de permisiuni și acces la date pentru ca acestea să funcționeze, oamenii trebuie să fie atenți la ceea ce permit acestor aplicații să vadă, să dețină, să partajeze sau chiar să profite de pe urma lor”, a spus Jake Moore, consilier global de securitate cibernetică pentru ESET.

Moore a explicat că imaginile generate „vor fi plasate într-o bază de date împreună cu alte informații identificabile, cum ar fi adresa IP a utilizatorului și cookie-urile acestuia de pe dispozitiv”.

„Acest comportament invaziv poate fi folosit pentru a-și rafina algoritmii, astfel încât să poată afla multe despre utilizatorii și obiceiurile lor”, a adăugat Moore.