17 mart. 2022 | 19:24

Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile tale, mâncarea și carburantul: noi reguli

ACTUALITATE
Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile tale, mâncarea și carburantul: noi reguli

În data de 31 martie expiră actualele măsuri de sprijin adoptate de Guvern pentru facturile românilor, persoane fizice și juridice. Din fericire, autoritățile au decis să prelungească schemele de sprijin. De asemenea, s-a decis adoptarea unor măsuri și pe zona alimentară, dar și pe piața de carburant.

Din cauza inflației galopante și a prețurilor tot mai mari la energia electrică și la gazul natural, românii au nevoie în continuare de sprijin pentru plata facturilor la gaz și electricitate. Prin urmare, de la 1 aprilie, vor intra în vigoare noi măsuri menite să reducă impactul scumpirilor.

Ce se va întâmpla, de la 1 aprilie, concret

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat el.

Autoritățile promit măsuri și în privința alimentelor și carburanților, menționând faptul că nu avem probleme de aprovizionare pe nicio zonă.

„Mixul de măsuri cu care Guvenul va veni va privi atât zona de energie, atât zona de combustibil, dar şi zona de alimente sau alte produse şi bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi pe lanţurile de aprovizionare generate în Europa.

România nu are o problemă din perspectiva aceasta dar mixul de măsuri, nu voi vorbi doar de o măsură sau alta, ştiu că aste este curiozitatea foarte intensă, vreau să vă spun că am stabilit la nivelul Guvernului să venim cu un mix de măsuri pe care îl anunţăm la nivel guvernamental”, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.