29 aug. 2022 | 15:30

Ce se tem politicienii să ne spună: se aplică tehnica traiului greu acum, pentru a fi bine mai târziu

ACTUALITATE
Ce se tem politicienii să ne spună: se aplică tehnica traiului greu acum, pentru a fi bine mai târziu

Europa e măcinată de cea mai agresivă criză a inflației din ultimele decenii, iar cetățenii cer ferm Guvernelor și băncilor centrale să ia măsuri, pentru a reduce prețurile. Ceea ce nu știm noi este că metoda prin care se vor reduce prețurile vine la pachet cu probleme pentru fiecare dintre noi, atât ca persoane fizice, dar și ca firme.

Politicienii și bancherii fac eforturi acum pentru a provoca o dezinflație, adică fenomenul opus a ceea ce trăim de luni de zile.

Inflația poate fi combătută de băncile centrale doar aplicând o politică monetară mai agresivă, adică majorând dobânda de referință. Până aici, toate bune, să facem așa, nu?

Ei bine, deja se aplică această strategie, doar că puțini dintre noi cunosc faptul că lupta contra inflației are propriul său cost.

Majorarea dobânzilor aduce noi poveri pentru populație, dar și pentru firme și, de asemenea, pune în dificultate piața muncii.

Practic, trebuie să acceptăm faptul că trăim mai greu acum, ca să ne fie bine mai târziu

Banca Centrală Europeană e decisă Isabel Schnabel, membră a consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene spune că e nevoie de o atitudine mult mai fermă din partea BCE, pentru a combate inflația. Practic, dobânzile să crească și mai mult, cere oficialul european!

”Atât probabilitatea, cât și costul ca inflație ridicată actuală să devină înrădăcinată în așteptări sunt incomod de mari. În acest mediu, băncile centrale trebuie să acționeze cu forță”, a declarat aceasta, prezentă fiind la Simpozionul annual al Rezervei Federale a SUA de la Jackson Hole.

Cu alte cuvinte, dacă ne dorim ca prețurile să scadă, trebuie să facem niște sacrificii economice în acest moment. Cel mai dificil va fi pentru oamenii și companiile ce au datorii la bănci și au semnat contracte cu dobândă variabilă.

Înăsprirea condițiilor de pe piața monetară lovește, totuși, și pe cei care doresc să se împrumute de acum încolo, băncile și-au redus toleranța la risc și sunt mult mai exigente când vine vorba despre acordarea de credite, fiindca nu au nevoie de credite neperformante în această perioadă.