Ce se întâmplă cu ratele la bănci, dacă te cheamă în armată: sigur acum te vei răzgândi
Știai că fiecare contract de credit are niște prevederi speciale, care stabilesc ce se întâmplă într-un caz de extremă urgență? Ei bine, mobilizarea generală a României este un posibil scenariu pe care băncile în iau în calcul când întocmesc contracte de credit și nu acum, pe fondul conflictului din Ucraina, ci în mod obișnuit.
Românii care sunt speriați de scenariul complet ipotetic în care ar fi chemați să se înroleze în armată ar fi fericiți să audă că, într-un astfel de caz, toate contractele de credit ale celor care pleacă în armată se suspendă forţat prin chiar puterea contractului de împrumut.
Aceste informații trebuie înțelese și nu interpretate ținând cont de contextul actual de la granițele României. Este vorba doar despre faptul că, indiferent de context, aceste contracte trebuie să acopere absolut toate situațiile ce s-ar putea ivi pe parcurs, indiferent cât de incredibile ar părea ele.
De fapt, românii trebuie să știe că nu vorbim doar despre situația izbucnirii unui război. Sunt incluse absolut toate motivele de forță majoră ce pot duce la imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor contractuale. De exemplu, e prevăzută și situația în care ar avea loc calamități naturale, dar și indisponibilitatea reţelelor de comunicaţii sau de întreruperi ale sistemului informatic.
Ce scrie în contracte, de fapt
„Astfel, „în caz de forţă majoră, părţile sunt exonerate de răspundere. Cazul de forţă majoră este orice eveniment imprevizibil, inevitabil şi independent de voiţa uneia dintre părţi, care o împiedică în mod absolut să îşi îndeplinească total sau parţial obligaţiunile contractuale (calamităţi naturale, război, indisponibilitatea reţelelor de comunicaţii, întreruperi ale sistemului informatic)”, arată unul dintre contractele de credit consultate de Economica.net.
Important de menționat, conform sursei citate, este totuși faptul că banca stabileşte şi nişte condiţii necesare ca actul de neplată să fie valabil.
Concret, arată documentul, „partea afectată are obligaţia să comunice celeilalte părţi producerea cazului de forţă majoră în maxim 24 de ore de la data constatării apariţiei evenimentului, prin telefon, urmând ca în 15 zile calendaristice să prezinte un certificat emis de autorităţile competente în acest sens”.