Ce se întâmplă cu pensiile private ale românilor, după delapidarea fondului de pensii BRD: toți pensionarii trebuie să știe
În ultimele săptămâni, au ieșit la iveală detaliile unui caz de delapidare de 23 de milioane de lei din fondul privat de pensii al BRD. Acum, începem să înțelegem de unde vin banii respectivi și cum au fost afectate pensiile private ale românilor.
Nu mai puțin de 8 milioane de români contribuie la sistemul de pensii administrate privat. Cu toate acestea, mulți dintre ei și-au pierdut încrederea în sistem după ce, acum câteva săptămâni, au început să facă valuri detaliile unui caz fără precedent în istoria României. Din fondul de pensii private al BRD au fost delapidate 23 de milioane de lei de către doi angajați ai băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 firme. În total, 15 persoane fizice au fost acuzate de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals, și fals în declarații.
În ceea ce privește banii dispăruți la acea vreme, este important de reținut că BRD a atras atenția asupra faptului că prejudiciul a fost acoperit imediat. ”Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.” Chiar și așa, în aceste zile, are loc o investigației a comisiei de muncă din cadrul Camerei Deputaților, la care a participat și vicepreședintele ASF, Dan Armeanu.
Ce se întâmplă cu banii Românilor, din fondul de pensii private
Încercând să desființeze orice speculații legate de problemele din fondurile de pensii private, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară a venit cu mai multe mențiunii importante, în fața comisiei din Camera Deputaților.
„Niciun leu al participanţilor la fondurile de pensii nu a fost deviat sau afectat. Sistemul de pensii private funcţionează foarte bine. Portofoliul e diversificat. Politica noastră e prudentă. Noi monitorizăm toată activitatea administratorilor şi partea aceasta de investiţii astfel încât participanţii să fie protejaţi şi să obţină un randament cât mai bun”, a declarat Dan Armeanu la audierile din Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.
Vizavi de alte tentative de fraudare a fondurilor de pensii private, situația este clară. ”Toţi administratorii funcţionează în condiţii normale. Activele participanţilor sunt segregate de activele fondurilor. Acest lucru a funcţionat şi în ultimul caz. Niciun leu din activele participanţilor nu a fost deviat sau afectat cumva. Activele sunt în siguranţă, sistemul funcţionează. Să se facă distincţia între activele administratorului şi cele ale fondului de pensii”, a completat oficialul ASF.