Ce se întâmplă cu jurnaliștii americani în Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse face amenințări

Ce se întâmplă cu jurnaliștii americani în Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse face amenințări

Statele Unite acuză Rusia că „intimidează” corespondenții media americani la Moscova, convocați de diplomația rusă, care a amenințat că va riposta la sancțiunile americane. „Kremlinul atacă libertatea presei, accesul la informație și la adevăr”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

SUA acuză Rusia că atacă libertatea presei

„Ministerul rus de Externe i-a convocat pe colegii dumneavoastră pentru a le explica consecințele în sfera mediatică ale liniei ostile a guvernului lor”, a declarat Ned Price presei de la Washington.

„Să fim clari, Kremlinul duce un adevărat atac la adresa libertății presei, a accesului la informație și la adevăr”, a spus el, denunțând „un efort clar și flagrant de intimidare a jurnaliștilor independenți”.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a amenințat la sfârșitul lunii mai că va expulza presa și jurnaliștii occidentali dacă YouTube va bloca, așa cum a făcut deja, briefingurile sale săptămânale. Vineri, ea a acuzat din nou Washingtonul că „reprimă presa rusă” în Statele Unite, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ei fac tot ce pot pentru a face imposibilă activitatea presei ruse”, a declarat ea. de Externe.

Potrivit lui Ned Price, omologul său american, Moscova reacționează în acest fel la includerea pe lista neagră, în urmă cu o lună, a trei posturi de televiziune rusești, Pervîi Kanal, Rossia-1 și NTV, în cadrul sancțiunilor internaționale împotriva invaziei din Ucraina.

Aceasta este o „falsă echivalență”, a protestat oficialul american. El a asigurat că mass-media sancționate sunt „instrumente de propagandă ale guvernului rus” ale căror „venituri susțin războiul” președintelui Vladimir Putin și care nu pot fi puse „pe același plan” cu jurnaliștii americani „independenți” și „imparțiali”.

„Statele Unite continuă să elibereze vize pentru jurnaliștii ruși și nu am revocat acreditarea niciunui jurnalist rus care lucrează în Statele Unite”, a declarat el, citat de AFP.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, potrivit Reporteri fără frontiere, 7 reporteri au murit la datorie și alți 11 au fost răniți. Organizațiile profesionale ucrainene spun că jurnaliștii au fost ținta armatei ruse.

Citește și: