Ce se întâmplă cu dobânzile noastre: semnalul de alarmă care vine „de sus”
În plină criză inflaționistă la nivel european, principalul instrument de luptă cu scumpirea este creșterea dobânzilor de referință. Toate Băncile Centrale din regiune au adoptat astfel de măsuri deja, BNR fiind printre ele. Doar că, acum, inclusiv Banca Centrală Europeană ia în calcul cu adevărată strategie pe termen lung, ca răspuns la creșterile accelerate de prețuri.
Îți amintesc faptul că, Banca Națională a României (BNR) a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:
-majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
-majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5% pe an, de la 3% pe an;
-facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
-păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;
-menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, a anunţat BNR.
Semnalul care vine de sus și care ar trebui să ne pună pe gânduri
Dincolo de decizia BNR cu impact la nivel național, mai important este semnalul dat de Banca Centrală Europeană.
Conform declarațiilor lui Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, BCE va decide, în data de 10 martie, cât de rapid va fi încheiat programul de achiziţionare de active (asset purchase programme – APP).
„Ne-am putea acorda mai mult timp şi am putea lua în considerare cele mai recente perspective privind inflaţia înainte de a decide calendarul majorării dobânzilor – o decizie care nu ar trebui luată înainte de şedinţa de politică monetară din iunie.
În acest moment orice speculaţii privind acest calendar ar fi premature”, a afirmat oficialul BCE.
Îți amintesc faptul că vorbim despre un context destul de sensibil, în condițiile în care, în şedinţa de politică monetară din 3 februarie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie.