22 apr. 2022 | 08:00

Ce se întâmplă cu banii românilor în 2022: aproape toți au același plan și nu e ieftin

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii românilor în 2022: aproape toți au același plan și nu e ieftin

Majoritatea românilor are o problemă majoră cu banii, dar acest detaliu nu funcționează ca o piedică pentru ambițiile legate de investiții, proiecte și cheltuieli.

În ultimul an, aproximativ 75% dintre români și-au renovat locuințele. Interesant este însă faptul că, pentru următoarele 12 luni, trendul se va menține, iar oamenii abia așteaptă, din nou, să-și bage banii în case. Nu contează dacă este vorba de o zugrăveală, o gresie nouă sau un strat de lavabil, tendința este cât se poate de ușor de identificat.

Românii și renovările, o poveste perpetuă

Conform unui studiu publicat în această săptămână de MKOR Consulting şi Registrul Constructorilor, majoritatea românilor realizează două lucrări de amenajare pe an. De cele mai multe ori, însă, investițiile se fac mai mult în materiale și mai puțin în mâna de lucru, 59% apelând la familie și prieteni pentru astfel de intervenții. Doar 35% au declarat că merg pe mâna unor specialiști, dar și aceea, se bazează pe feedbackul primit de la prieteni vizavi de un expert sau altul. Doar tinerii analizează online atât soluțiile disponibile, cât și specialiștii.

Un pic trist este faptul că, în timp ce 8 din 10 români sunt foarte mulțumiți de lucrările efectuate de specialiștii în amenajări, cei mai mulți nu prea își permit mâna de lucru calificată.

În orice caz, 75% dintre români au desfășurat proiecte de amenajare sau reparații în locuințele proprii în ultimele 12 luni, iar de cele mai multe ori, ținta este reîmprospătarea spațiilor, adoptarea unui nou stil de design, înlocuirea sistemelor electrice, sanitare sau de iluminat. De obicei, pentru astfel de lucrări, este vizată bucătăria, dormitorul și baia, iar bugetul mediu gravitează în jurul a 6825 de lei.

În anul ce urmează, ambițiile românilor se mențin, iar trei din patru se gândesc să execute lucrări de renovare în propriile locuințe. Ce scade este numărul efectiv al proiectelor de amenajare, comparativ cu anul trecut. De la 2 proiecte, media a scăzut la 1,4 proiecte.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele