Ce s-a aflat despre meteoritul care a explodat pe cerul Rusiei
Meteoritul Chelyabinsk care a explodat pe cerul Rusiei în 2013 ar fi putut fi implicat în crearea Lunii Pământului, potrivit unui nou studiu publicat în revista Communications Earth & Environment on Nature.
„Vârstele impactului meteoriților sunt adesea controversate”, a spus Craig Walton, de la Departamentul de Științe ale Pământului din Cambridge, care a condus cercetarea. „Munca noastră arată că trebuie să ne bazăm pe mai multe linii de dovezi pentru a fi mai siguri despre istoria impactului – aproape ca investigarea unei scene străvechi a unei crime”.
Deși datele ar putea fi puțin neclare, meteoritul din Chelyabinsk ar fi putut fi unul care a contribuit la crearea Lunii, prăbușindu-se pe Pământ și împrăștiind fragmente de rocă care ar fi devenit satelitul nostru lunar. Știm acest lucru în parte din cauza evenimentelor importante din sistemul solar care s-au petrecut cam în același timp.
Noi date despre Meteoritul Chelyabinsk
Asteroizii îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum a fost creat sistemul solar interior (adică Luna, Soarele și planetele noastre), deoarece au indicii despre impacturile anterioare și despre mineralele importante care indică vârsta lor.
Meteoriții pot fi datați după cantitatea de plumb pe care o conțin, potrivit ScienceAlert.com. Cristalele de zircon includ uraniu, dar resping puternic plumbul. Asta înseamnă că orice nivel de plumb este produsul dezintegrarii uraniului radioactiv. Cercetătorii pot măsura vârsta zirconului, deoarece știm cât timp durează pentru ca uraniul să se descompună și pot asocia aceste rezultate cu alte informații și intervale de date din univers.
Un videoclip de la ScienceatNASA, postat la două săptămâni după evenimentul din 2013, arată imagini din camera de bord ale meteorului care zboară prin atmosferă cu o coadă strălucitoare. Explozia a fost atât de puternică, încât a determinat aproximativ 1.500 de persoane să caute asistență medicală, potrivit EarthSky.org.
La acea vreme, videoclipul raporta că doar o fracțiune din miile de fragmente de la meteorul explodat fusese găsită și că oamenii de știință lucrau pentru a afla mai multe despre originea acestuia.
Explozia inițială a fost înfricoșătoare, după cum poți vedea din videoclip, dar urmărirea istoriei meteoritului este intrigantă. Este posibil ca stânca să se fi întors pe o planetă în care s-a prăbușit cu milioane de ani în urmă și am putut să fim martori în timp real.