Ce implică să „ai boala lui Calache”. Vechea zicală fanariotă încă îi descrie perfect pe unii români
Poate că ai auzit, la un moment dat, vorbindu-se în popor despre un individ cum că ar avea „boala lui Calache”, însă nu ai știut despre ce este vorba.
În acest articol îți vom relata povestea lui „Calache”: cine a fost el, ce „simptome” avea boala de care „suferea” și, mai ales, cum se manifestă ea și în ziua de astăzi.
Cine a fost Calache și de ce este el pomenit și în prezent
Cândva, în secolul al XVII-lea, se spune că exista un hangiu pe nume Mihalache, care ajunsese destul de avut de pe urma afacerii sale. Ceea ce, inevitabil, l-a adus în postura de a fi numit boier.
Calache, cel care a rămas în memoria colectivă a românilor, era fiul său favorit. Mihalache îl iubea nespus pe acesta, în ciuda faptului că băiatul nu avea nicio calitate și nici voia să muncească în vreun fel.
Legenda spune că, de dimineață până seara, Calache bea, dormea și mânca, refuzând să învețe vreo meserie.
Asta nu l-a împiedicat pe Mihalache să viseze la un viitor prosper pentru copilul său, așadar l-a propus spre a fi numit, la rândul său, om important, și anume domn, mituindu-i pe boierii care s-ar fi putut împotrivit. Totuși, cum ultima etapă era Poarta Otomană, Calache nu a reușit să treacă de filtrul turcesc.
Firește,băiatul a continuat să facă ceea ce știa el mai bine: să bea, să mănânce și să doarmă, așa cum menționam anterior.
Chiar și așa, trebuie să recunoaștem că fiul lui Mihalache a rămas, totuși, în istorie, chiar dacă nu așa cum și-ar fi dorit tatăl său.
A avea boala lui Calache înseamnă, așa cum deja ți-ai dat seama, să fii extrem de leneș.
S-ar putea spune că această tradiție este continuată cu spor chiar și în zilele noastre, mulți dintre români alegând să „se îmbolnăvească” astfel. Unii dintre beneficiarii ajutorului social se înscriu perfect în această categorie, spre exemplu.
Așadar, „boala lui Calache” nu este neaparat o boală, ci mai mult un barometru al stării de lene.