08 iul. 2022 | 07:30

Ce faci dacă nu-ți poți plăti ratele, restanțele la utilități, cum te ajută statul: insolvența la persoane fizice, reală în România

ACTUALITATE
Ce faci dacă nu-ți poți plăti ratele, restanțele la utilități, cum te ajută statul: insolvența la persoane fizice, reală în România

În multe dintre economiile dezvoltate ale lumii, persoanele fizice, nu doar companiile, pot intra în faliment. SUA, Franța, Germania, Irlanda sunt doar câteva exemple. Întâmplarea face că există și în România un concept similar intitulat insolvență, iar acest mecanism începe să fie folosit din ce în ce mai des.

Din motive greu de înțeles, în România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este singura instituție care se ocupă cu instrumentarea cazurilor de insolvență la persoane fizice. Practica nu este una foarte veche în țara noastră, dar un lucru este sigur, a devenit foarte populară. În prima jumătate a acestui an, numărul de cererilor de insolvență a fost mai mare decât pe întregul an 2021.

Ce înseamnă să intri în insolvență ca persoană fizică, cum te ajută statul român

În conformitate cu legislația în domeniu,”insolvenţa este definită ca fiind acea situaţie în care o persoană fizică nu mai dispune de banii necesari pentru a-şi achita datoriile (rate bancare, impozite, restanţe la asociaţiile de proprietari) şi înregistrează întârzieri de plată mai mari de 90 de zile”, după cum se menţionează în comunicatul ANPC pe marginea subiectului.

Dacă te afli într-o astfel de situație, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, prin intermediul angajaților din Direcția de Insolvență, îți oferă consultanță gratuit. Te consiliază în ceea ce privește cea mai bună procedură pentru situația financiară dificilă în care afli. Împreună, puteți elabora un plan de rambursare a datoriilor mai realist, poți găsi soluția pentru lichidarea de active și, nu în ultimul rând, procedura simplificată de insolvență.

Este foarte foarte important de reținut că, după cum atrag atenția oficialii ANPC, fiecare dintre aceste tipuri de insolvenţă vine în avantajul debitorilor, dat fiind că, pe parcursul derulării acestor proceduri, există o protecţie faţă de creditori materializată prin următoarele aspecte: sunt suspendate executările silite asupra bunurilor şi veniturilor, este suspendată curgerea dobânzilor sau a penalităţilor şi este asigurat un nivel de trai rezonabil conform legislaţiei în vigoare (coşul minim de cumpărături).

Având în vedere toate aceste aspecte, dacă te afli într-un cerc vicios când vine vorba de datorii și simți că nu mai întrevezi prea multe opțiuni de ieșire, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te adresezi comisariatelor teritoriale de pe raza judeţului de domiciliu, pentru identificarea unei soluţii la situația ta.
În plus, poți consulta toate datele pe această temă de pe site-ul instituţiei, anpc.ro/ce-este-insolventa-persoanelor-fizice/.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele