09 iun. 2022 | 09:45

Ce este poliția prețurilor, cea mai nouă inițiativă plătită din bani publici: ce sarcini va avea, ce amenzi va da

ACTUALITATE
Ce este poliția prețurilor, cea mai nouă inițiativă plătită din bani publici: ce sarcini va avea, ce amenzi va da

Printr-o nouă Ordonanță de Urgență, Guvernul vrea să înființeze poliția prețurilor. Aceasta se reflectă în amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri nejustificat de mari și reducerea producției, a vânzărilor sau acumularea de mărfuri.

Deși par reguli din perioada comunistă, când penuria de alimente și mărfuri era la ordinea zilei, autoritățile române vor să sancționeze specula și stocurile exagerate precum niște infracțiuni cât se poate de grave. De această dată, încălcările noii legi vor fi pedepsite, în egală măsură, de ANAF, Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorilor. Sancțiunile vor merge până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior aplicării amenzii.

Specula, încriminată în România

Este important de reținut că noul proiect de Ordonanță de Urgență își va făcea simțite efectele doar pe perioada stării de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege. În contextul în care starea de alertă devenise normalitate în pandemie, iar războiul de la granița României se poate reflecta în orice moment într-o altă stare de alertă, sunt șanse mari ca efectele noului OUG să se facă resimțite mai devreme, decât mai târziu.

În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri. Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.

În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.

Punctual, două particularități sunt foarte importante din noua Ordonanță de Urgență, cu mențiunea că își vor face simțite efectele în starea de urgență sau stare de alertă.

  •  se interzice ” practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru  un preț crescut în mod artificial”. ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.
  • Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele