25 oct. 2022 | 10:48

Ce este „bomba murdară”, noua obsesie a Rusiei. Cât de periculoasă e pentru omenire

ULTIMA ORĂ
Ce este „bomba murdară”, noua obsesie a Rusiei. Cât de periculoasă e pentru omenire

„Bomba murdară” este noua „armă” a rușilor pe care o pun în cârca ucrainenilor. Kremlinul acuză Kievul că ar vrea să o folosească pe teritoriul său, pentru ca apoi să-i învinuiască pe ruși. Dar ce sunt, de fapt, bombele murdare și ce efecte au? Potrivit experților, aceste dispozitive radioactive au un impact psihologic care depășește cu mult pericolul pentru viață.

Ce trebuie să știi despre „bomba murdară”

„Bombele murdare” sunt considerate o potențială armă a teroriștilor, deoarece obiectivul lor principal este să semene panică, confuzie și anxietate, aruncând praf radioactiv și fum în atmosferă.

Kremlinul susține că Ucraina se pregătește să detoneze un astfel de dispozitiv pentru a da vina pe Rusia și a forța o escaladare a războiului care a intrat în a noua lună. Țările occidentale au respins această afirmație, catalogând-o drept „falsă” .

Deși nu a fost înregistrat vreodată niciun atac cu bombă murdară, două încercări eșuate de a detona un astfel de dispozitiv au fost raportate în provincia Cecenia (sudul Rusiei), în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Cum funcționează

Cunoscute tehnic ca dispozitive de dispersie radiologică, „bombele murdare” sunt arme relativ primitive, imprecise. Sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear și, de asemenea, mult mai puțin periculoase. Sunt folosiți explozibili convenționali, cum ar fi dinamita, plasați alături de material radioactiv, care este apoi aruncat de forța deflagrației. Cantitatea de material radioactiv dispersat, deși periculoasă, nu este neapărat letală. Materialul folosit poate fi obținut din surse radioactive utilizate în medicină și industrie sau din unități de cercetare.

„O bombă murdară este foarte ușor de făcut”, precizează Scott Roecker, vicepreședinte al programului de securitate pentru materiale nucleare la Nuclear Threat Initiative, o organizație non-profit cu sediul la Washington. „Este un dispozitiv brut”, a completat expertul, notează The Guardian.

Ce daune poate cauza

Numărul de victime și amploarea daunelor cauzate de o bombă murdară depind de mulți factori. De pildă, cantitatea și tipul de explozibili convenționali care sunt utilizați, determinând magnitudinea exploziei.

Cantitatea și materialele radioactive eliberate sunt alți factori, la fel și condițiile meteorologice (în special vântul) în momentul detonării. O zonă cu potențial mare ar putea fi contaminată, spun specialiștii. Majoritatea lor, însă, nu ar descărca suficiente radiații pentru a provoca moartea sau chiar boli grave.

Nivelurile scăzute de expunere la radiații nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Este posibil ca populația să nu știe dacă a fost expusă, deoarece radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau gustate.

Cât de periculoasă e

Impactul său principal este psihologic, motiv pentru care astfel de dispozitive sunt adesea denumite „arme de distragere în masă”. Bomba murdară nu este folosită pe câmpul de luptă, ci în zonele urbane, a explicat Roecker.

„Sunt mai mult o armă psihologică. Când încerci să sperii oamenii, să intimidezi oamenii, ai folosi o astfel de armă”, a subliniat el.

Praful radioactiv se poate răspândi departe și devine periculos dacă este inhalat în apropierea exploziei. Norul radioactiv s-ar extinde probabil pe mai multe blocuri, potrivit expertului american. Dar pe măsură ce materialul radioactiv se răspândește prin atmosferă, acesta devine mai puțin concentrat și, prin urmare, mai puțin dăunător, a adăugat Scott Roecker.