27 mai 2022 | 12:52

Ce e Student Invest și cum poți primi zeci de mii de lei pentru studii: poate fi șansa vieții tale la un viitor strălucit

ACTUALITATE
Ce e Student Invest și cum poți primi zeci de mii de lei pentru studii: poate fi șansa vieții tale la un viitor strălucit

Guvernul dorește să înlesnească drumul tinerilor către o carieră de succes. Adesea, banii necesari pentru studii reprezintă o piedică pe care mulți studenți nu-și permit să o depășească, motiv pentru care aceștia aleg să abandoneze școala, sperând să revină când fac rost de fondurile necesare. Datorită unui program guvernamental, banii pentru facultate nu vor mai fi o grijă!

Printr-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, înscriși în învățământul superior autorizat, vor putea primi finanțare pentru studii. Sumele sunt considerabile, un student putând accesa e 50.000 lei, o singură dată!

În expunerea de motive a acestei măsuri, autoritățile amintesc de necesitatea stimulării și susţinerii tinerilor în procesul de formare în vederea asigurării unui nivel ridicat de pregătire profesională, de cultură şi educaţie pentru a se integra armonios în societate, necesitatea asigurării condiţiilor de creştere a ocupării şi a mobilităţii forţei de muncă în rândul tinerilor precum şi a celor de îmbunătăţire a calităţii condiţiilor de perfecţionare profesională, precum și nivelul crescut al ratei şomajului în rândul tinerilor, respectiv 19%.

Totodată, se vorbește și despre necesitatea de a îmbunătăţi tranziţia de la şcoală la locul de muncă, precum şi de a investi în capacitatea de inserţie profesională a tinerilor sau importanţa evitării pierderii potenţialului de creştere ca urmare a scăderii interesului în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.

Ce trebuie să știi, dacă ești interesat de obținerea banilor

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, 4 exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Se consideră cheltuieli eligibile ale beneficiarului următoarele:

a) taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
b) plata cărţilor, rechizitelor;
c) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
d) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport
pentru deplasări;
e) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
f) plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
g) plata locurilor de cazare în căminele studențești;
h) parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
i) cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative:
convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
j) decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala,
programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine,
cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
k) costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

Pentru tinerii care se angajează în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licență, angajatorul depune lunar la Agenția Națională de Administrare Fiscală documentația necesara în vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioada de 2 ani, începând cu data angajării, iar tinerii deja angajați beneficiază de scutirea plații impozitului pe salariu din prima luna după promovarea examenului de licență.