Ce e așa-zisa cotă de gen pe care o introduce UE: ce înseamnă noua lege pentru femeile de carieră
Egalitatea de gen este noua mare provocare pentru autoritățile europene, care și-au propus să încurajeze reprezentarea femeilor în funcțiile de conducere și să pună capăt formelor de discriminare născute din acest criteriu.
Astfel, Uniunea Europeană urmează să dea undă verde unui proiect de lege care va fi foarte apreciat în rândul femeilor din statele membre. Acesta reglementează, concret, prima proporție obligatorie de femei în consiliile corporatiste.
Dacă noile măsuri vor intra în vigoare, apar noi obligații pentru companiile care sunt listate la bursă în oricare dintre cele 27 de state care fac parte din marea familie europeană. Acestea vor fi nevoite să aloce femeilor cel puțin 40% din locurile neexecutive ale consiliilor sau ca femeile să ocupe 33% din funcțiile executive și neexecutive combinate.
Interesant este că această propunere a fost lansată încă de acum un deceniu, iar în tot acest timp a acumulat praf prin sertarele instituțiilor europene, de-abia în 2022 reluându-se cu adevărat inițiativa, în beneficiul femeilor europene care-și doresc șanse egale în carieră și să nu mai fie discriminate pe baza genului lor.
La nivel european, situația femeilor variază foarte mult, Estonia având 9% din locurile neexecutive deținute de femei, iar Franța peste 45%.
Acum e șansa femeilor să-și construiască o carieră
Noile decizii de la vârful UE vin să încurajeze femeile din blocul comunitar să-și dezvolte cariere sănătoase și durabile, să aibă aceleași drepturi ca și colegii lor de sex masculin și să beneficieze de aceleași șanse la promovare.
Deși există de câteva decenii bune drepturi egale în Europa între femei și bărbați, aceste principii nu sunt peste tot respectate. Încă există mentalități care plasează femeia sub nivelul de competență profesională al unui bărbat, aducându-se în acest sens diverse argumente.
Practicile de acest tip trebuie să înceteze, de-a lungul timpului femei din toate colțurile lumii demonstrând că sunt la fel de capabile să facă performanță în diverse domenii de activitate, ca omologii lor bărbați.