22 aug. 2022 | 09:22

Ce documente îți trebuie dacă vrei să ieși la pensie: de unde faci rost de ele

ACTUALITATE
Ce documente îți trebuie dacă vrei să ieși la pensie: de unde faci rost de ele

Cei eligibili pentru pensionare anul acesta ar trebui să țină cont de faptul că dosarul de pensie ar trebui să conțină anumite acte fără de care nu se poate.

Acestea vor trebui să îți dovedească anii petrecuți în câmpul muncii, pentru ca mai apoi să ți se stabilească o pensie.

În primul rând, se va ține cont de grupele de încadrare în muncă, dar și de anii efectivi petrecuți în câmpul muncii, după cum sugeram anterior.

Vestea bună este că, începând cu anul 2011, evidența muncii se face prin Revisal (electronic). Chiar și așa, clasicele carnete de muncă rămân, într-o oarecare măsură în vigoare, de vreme ce, pe baza lor, se poate face dovada muncii prestate anterior. Mai exact, dacă ai munci înainte de anul 2010, vei avea nevoie de acele carnete de muncă pentru a-ți dovedi vechimea.

Dacă, dintr-un motiv sau altul, nu mai ai carnetul, poți cere adeverințe de la angajatorii tăi, însă acest procedeu se poate dovedi a fi anevoios, fiindcă ce unii dintre angajatori s-ar putea să nu mai activeze în prezent.

Totuși, dacă ai cum să dai de fostul tău angajator, trebuie să știi că el este obligat prin lege să-ți elibereze o adeverință care să ateste anii de muncă în candrul companiei sale.

În concluzie, adeverința este eliberată fie de angajator, fie de la ITM, potrivit HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

Ce trebuie să conțină adeverința

– datele de identificare ale salariatului;

– datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);

– durata activității;

– funcția/funcțiile ocupate;

– schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);

– valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;

– vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;

– perioadele de concediu fără plată;

– absențele nemotivate de la serviciu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele