22 apr. 2022 | 07:55

Ce beneficii aduce donarea de sânge și de ce ar trebui să-ți intre în obicei să faci asta

ACTUALITATE
Ce beneficii aduce donarea de sânge și de ce ar trebui să-ți intre în obicei să faci asta

Nu este exagerat să spunem că donarea de sânge poate salva vieți. Acum, cercetătorii au descoperit un încă un beneficiu pentru donator.

Mai exact, călătoriile regulate la banca de sânge par să reducă cantitatea de substanțe chimice străine, care înoată în fluxul sanguin.

Deși oamenii de știință nu sunt siguri cât de periculoase ar putea fi aceste substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS) utilizate pe scară largă, ele nu par să se degradeze, odată cu trecerea timpului.

De ce e bine să donezi sânge atunci când sănătate îți permite acest lucru

Cercetătorii au făcut teste pe 285 de pompieri care lucrează la serviciul Fire Rescue Victoria din Australia, care au donat atât sânge, cât și plasmă, pe parcursul a 12 luni. Pompierii sunt expuși în mod obișnuit la PFAS, prin intermediul spumei de stingere a incendiilor și, de obicei, au niveluri mai mari de substanțe chimice în sânge, decât populația generală.

„Rezultatele studiului arată că atât donațiile regulate de sânge, cât și de plasmă au dus la o reducere semnificativă a nivelurilor de PFAS din sânge”, a declarat hematologul Robin Gasiorowski, de la Universitatea Macquarie din Australia.

„În timp ce ambele intervenții sunt eficiente în reducerea nivelurilor de PFAS, donările de plasmă au fost mai eficiente și au corespuns cu o scădere cu 30 la sută”, a completat acesta.

Este pentru prima dată când a fost găsită o modalitate de a reduce PFAS în sânge, iar totul se datorează unui act de caritate care aduce beneficii societății, mai degrabă decât orice fel de tratamente medicamentoase sau proceduri complicate care trebuie efectuate în spitale.

Pe durata studiului, 95 de pompieri au donat sânge la fiecare 12 săptămâni, 95 de pompieri au dat plasmă la fiecare 6 săptămâni, iar 95 de pompieri nu au făcut nicio donație de sânge sau plasmă. Nivelurile de PFAS din ultimul grup au rămas neschimbate.

S-ar păre că, deoarece PFAS se leagă de proteinele serice din sânge, reducerea cantității acelei componente sanguine poate, în timp, să reducă nivelurile de PFAS.

„Deși acest studiu nu a examinat efectele asupra sănătății ale PFAS sau beneficiile clinice ale reducerii acestuia în rândul pompierilor, aceste întrebări importante merită cercetări suplimentare, pentru a înțelege mai bine rezultatele asupra sănătății prin expunere și tratament”, a spus, la rândul lui, omul de știință Mark Taylor, de la Universitatea Macquarie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele