Ce au găsit rușii într-o dubă din subsolurile uzinei de la Azovstal

Ce au găsit rușii într-o dubă din subsolurile uzinei de la Azovstal

Capturarea de către Rusia a oțelăriei Azovstal în orașul-port Mariupol, unde sute de soldați și-au încheiat lupta după un asediu istovitor, va reprezenta o victorie simbolică pentru Kremlin în această etapă a invaziei Ucrainei, spun analiștii militari. Moscova controla deja Mariupol de la mijlocul lunii aprilie, cu excepția combinatului de 11 kilometri pătrați, unde sute de luptători se ascundeau în tuneluri și buncăre subterane, devenind o „icoană” a rezistenței în fața inamicului.

Descoperire șocantă într-o dubă din subsolurile uzinei de la Azovstal

Experții militari susțin că forțele armate ale Ucrainei nu au avut nicio șansă realistă de a-i salva pe luptători, ultimul bastion de rezistență din orașul devastat după aproape trei luni de război. Odată predată rușilor, în uzina uriașă de la Azovstal s-a făcut o descoperire șocantă.

O dubă cu un sistem de răcire dezactivat a fost găsită în subsolurile fabricii de oțel. În vehicul erau depozitate 152 de cadavre ale militanților morți, a transmis reprezentantul oficial al Ministerului Apărării din Rusia, generalul-maior Igor Konașenkov.

„În cursul explorării structurilor subterane ale uzinei metalurgice Azovstal, unde se ascundeau naziștii formațiunii ucrainene Azov care se predau, militarii ruși au descoperit o dubă izotermă. Într-o dubă cu un sistem de răcire stricat, au fost depozitate 152 de cadavre ale militanților morți și militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Konașenkov.

Patru mine plasate strategic

Potrivit acestuia, nu au existat cereri de la Kiev pentru recuperarea cadavrelor. De asemenea, generalul rus a afirmat că, în timpul inspecției dubei, soldații au găsit patru mine plasate sub trupurile fără viață. Partea rusă intenționează să predea cadavrele descoperite Ucrainei, a explicat Konașenkov.

SUA „pun gaz pe foc”

Între timp, Statele Unite sunt acuzate de Kremlin că „pun gaz pe foc” prin furnizarea de arme Kievului. Declarația îi aparține lui Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia președintelui Joe Biden de a trimite Ucrainei sisteme de rachete avansate.

„Credem că SUA pun în mod intenționat și diligent combustibil pe foc”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Autoritățile ucrainene insistă ca America să le dea sisteme de rachete de înaltă tehnologie cu rază medie de acțiune. Liderul de la Casa Albă a spus, marți, că SUA furnizează Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”, pe măsură ce războiul cu Rusia se întețește.

„Astfel de livrări nu contribuie la dorința conducerii ucrainene de a relua negocierile de pace”, a menționat Peskov, adăugând că Rusia nu are încredere în cuvintele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că nu va folosi rachetele cu lansare multiplă pentru a ataca teritoriul rusesc, dacă le va primi de la SUA.

„O serie de înfrângeri”

Oficialii, analiștii și agențiile de informații occidentale spun că Putin se aștepta ca armata rusă să captureze rapid Kievul și alte orașe cheie ucrainene atunci când a ordonat invazia. Președintele rus și apropiații săi credeau că trupele militare vor fi întâmpinate în multe cazuri cu brațele deschise.

În schimb, forțele ruse s-au confruntat cu o rezistență acerbă și au suferit pierderi grele. Acestea s-au retras după ce nu au reușit să cucerească metropola Kiev sau să pună mâna pe Harkiv. Lupte grele se dau acum în regiunile Donețk și Lugansk, zonă cunoscută sub numele de Donbas.

Citește și: