Ce arme nucleare are Rusia și ce pagube ar putea provoca? Întreaga planetă, amenințată de 6.000 de bombe nucleare
Miercuri, Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a rezervelor militare în Ucraina – o mișcare despre care ministrul rus al apărării a spus că se ridică la aproximativ 300.000 de soldați. Președintele Rusiei a avertizat Occidentul că dispune de „diverse arme de distrugere”, după ce i-a acuzat pe liderii mondiali că au lansat un „șantaj nuclear” împotriva țării sale.
„Nu e o cacealma”
„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi, fără îndoială, toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru – aceasta nu este o cacealma”, a declarat Vladimir Putin într-un rar discurs televizat către națiune.
Mesajul a stârnit deja o reacție din partea Marii Britanii, secretarul Apărării, Ben Wallace, afirmând că „nicio amenințare și propagandă” nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă războiul.
Câte arme nucleare are Rusia?
Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are un inventar total de 5.977 de focoase nucleare – acesta este cel mai mare din lume.
În comparație, SUA au 5.428, în timp ce Franța are 290, iar Marea Britanie 225.
Acesta spune că aproximativ 90% din toate focoasele nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite.
Bulletin of the Atomic Scientists spune că arsenalul rusesc include 4.447 de focoase nucleare, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și în baze de bombardiere grele.
Acesta spune că există „aproximativ 977 de focoase strategice suplimentare, împreună cu 1.912 focoase non-strategice” care sunt ținute în rezervă.
Cu toate acestea, experții au declarat că numărul exact de focoase și de arme nu este cunoscut din cauza secretomaniei legate de strategiile și preocupările de securitate.
Ce amenințare reprezintă aceste arme pentru Ucraina și pentru întreaga lume?
Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) aflate în posesia Rusiei au capacitatea de a atinge și distruge orașe mari ale lumii, precum Londra sau Washington.
ICBM-urile pot atinge viteza maximă la aproximativ 10 minute după lansare, ceea ce ar putea face ca una lansată din Rusia să ajungă în Marea Britanie în doar 20 de minute.
În martie, Putin a stârnit alertă în întreaga lume după ce și-a plasat forțele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă.
La vremea respectivă, expertul în apărare, generalul Sir Richard Barrons, a declarat pentru Sky News:
„Președintele Putin a ridicat miza – a început să insinueze arme nucleare la nivel global. Aceasta înseamnă, de exemplu, o rachetă balistică intercontinentală – care ajunge din Rusia în SUA și, evident, în Europa.
Focosul din fața ei are o putere cuprinsă între 300 și 800 de kilotone. Trei sute de kilotone sunt suficiente pentru a distruge Washingtonul, Londra sau Parisul.
Ar trebui să înțelegem că miza pentru Ucraina a devenit acum globală.
În esență, prin ridicarea spectrului armelor nucleare, restul emisferei occidentale este acum pe teren cu Ucraina.”
Arme devastatoare
El a adăugat că alte echipamente care pot lansa arme mai mici ar putea totuși să aducă devastarea țintei lor.
De exemplu, tunul 2S7 – calibru 203 mm – are o rază de acțiune de aproximativ 37 km și trage un proiectil care cântărește 110 kg.
Sir Richard a adăugat: „De asemenea, poate lansa un proiectil nuclear cu un randament de aproximativ un kilotonă – o mie de tone de echivalent TNT.
„Așa că, atunci când președintele Putin începe să vorbească despre opțiunile nucleare, s-ar putea să aibă în minte ceva de genul acesta.
Apoi s-ar putea să se orienteze către racheta Iskander – o rază de acțiune de aproximativ 500 km.
În forma sa convențională, lansează o rachetă cu un focos de 480 kg, care este masiv, cu o precizie de aproximativ cinci metri. Poate fi folosită pentru a lansa o armă nucleară cu un randament cuprins între cinci și 50 de kilotone.
Așadar, cu o asemenea rază de acțiune și cu o asemenea putere, ar fi absolut devastatoare”.
Bulletin of the Atomic Scientists susține că Rusia ar avea aproape 4.500 de focoase nucleare, gata să fie utilizate.
„La începutul anului 2022, estimăm că Rusia are un stoc de aproximativ 4.477 de focoase nucleare alocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune și de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de anul trecut.
„Dintre focoasele stocate, aproximativ 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: aproximativ 812 pe rachete balistice terestre, aproximativ 576 pe rachete balistice lansate de pe submarine și, posibil, 200 în baze de bombardiere grele.”