CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal. Decizia CCR prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de închisoare
O nouă decizie lovește în procurori. Curtea Constituțională a hotărât ca fiind neconstituțional un articol din Codul Penal care le oferea procurorilor posibilitatea de a suspenda cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Această schimbare ar putea cântări greu pentru personalități din România care au probleme cu legea. Astfel, articolul ar putea să le scape de închisoare pe Elena Udrea și pe Ioana Băsescu.
CCR lovește procurorii. Decizia luată în urmă cu scurt timp
CCR spune că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Instituția spune că au fost ”în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”.
”În legătură cu comentariile care au apărut cu privire la decizia Curții Constituționale prin care am declarat neconstituționalitatea art.155 alin.(1) din Codul penal menționăm următoarele: Art.155 alin. (1) din Codul penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut : ” Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională.
Potrivit prevederilor Constituției si a Legii de organizare, această decizie era obligatorie, în sensul că legiuitorul trebuia să ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției. Din 2018 și până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea ” a rămas neterminată și inaplicabilă. În aceste condiții, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare. Urmează că legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018 și a prezentei decizii. Menționăm încă o dată că în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”, transmite CCR.
Printre cei care ar mai putea beneficia de decizia CCR se află și Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Laurențiu Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar.
Citește și: Elena Udrea rămâne în închisoare. ÎCCJ a amânat cererea de suspendare a pedepsei de 6 ani în Gala Bute