Câți pensionari sunt în România, cât câștigă, de fapt: cifrele care te vor întrista și mai mult

Câți pensionari sunt în România, cât câștigă, de fapt: cifrele care te vor întrista și mai mult

După pandemie și o iarnă foarte grea din punct de vedere financiar pentru milioane de români, Institutul Național de Statistică a publicat cea mai recentă ”oglindă” a pensionarilor din România, o analiză detaliată a situației în care se află, câți sunt și cât câștigă.

Foarte mulți dintre noi au o serie stufoasă de scenarii legate de pensionarii României, însă prea puține dintre ele sunt ancorate în realitatea cotidiană de pe meleaguri mioritice. Din acest motiv, merită să ai în vedere că, la final de 2021, în România erau 5,058 milioane de pensionari. Numărul lor a fost cu aproximativ 15.000 mai mic față de trimestrul trei din 2021.

Cât câștigă pensionarii din România

La final de trimestru patru din 2021, pensiile în țara noastră au crescut cu 0,4%, până la o medie națională de 1679 de lei. Perioada de referință pentru acest calcul a fost trimestrul trei al aceluiași an.

Conform statisticii oficiale publicat de INS, în ultimele trei luni ale anului trecut, pensionarii de asigurări sociale au ajuns să dețină ponderea majoritară (99,98%) din numărul total de pensionari, respectiv de 4,643 milioane de persoane, în scădere cu 9.000 comparativ trimestrul precedent. În același timp, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,8% în totalul celor de asigurări sociale.

Dacă ne uităm la persoanele care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, procentul lor a fost de 79,3%. În situația de pensie anticipată sau pensie anticipată parțial se află 2,3% dintre oameni. O altă statistică interesantă ține de raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor. Valoarea la finele anului trecut a fost de 8 la 10, interval care prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, respectiv 14 la 10 în judeţele Giurgiu şi Vaslui.

Valoarea efectivă a pensiilor din România variază fabulos de la un teritoriu la altul, diferența medie fiind de 855 de lei între județe precum Botoșani – 1277 lei, Giurgiu – 1287 lei, Vrance – 1298 lei și județe precum Hunedoara – 2132 lei, Brașov – 1892 lei și Municipiul București – 2036 lei.

Citește și: