05 dec. 2022 | 14:55

Câți cai putere are un cal, de fapt: cine a inventat această denumire, în ce scop

ACTUALITATE
Câți cai putere are un cal, de fapt: cine a inventat această denumire, în ce scop

Poate că nu știai neaparat acest lucru, însă un cal (adevărat) poate „pompa” mult mai mult decât un cal putere.

Calul putere este o unitate de măsură a puterii care descrie viteza la care se efectuează o activitate anume. CP este cel mai adesea folosit pentru a măsura puterea motorului unei mașini, dar se poate aplica și la animale. Da, chiar și la cai.

În termeni un pic mai simpli, o singură unitate reprezintă cantitatea de putere necesară pentru a mișca 249 de kilograme, adică aproximativ 745 de wați.

Unitatea a fost introdusă, pentru prima dată, în jurul anului 1780 de inginerul scoțian James Watt pentru a compara producția motoarelor cu abur cu cea a unui cal aflat în câmpul muncii.

La acea vreme, James Watt vindea motoare cu abur și căuta o modalitate de a-și promova produsul pe o piață care era în mare parte acoperită de transportul cu cai.

Prin conceperea unității de cal putere, el a reușit să arate avantajele utilizării motorului cu abur și să-i convingă pe proprietarii de fabrici să nu mai folosească animale.

Câți cai putere „prinde” un cal?

Estimările variază, dar se crede că un cal aflat în galop ar putea produce undeva între 12 și 14,9 cai putere.

Această cifră a fost făcută publică pentru prima dată de doi oameni de știință, într-o lucrare publicată în revista Nature, în anul 1993.

Ei au estimat că mușchii unui cal reprezintă aproximativ 45 la sută din masa totală, dar folosesc numai 30 la sută din această cantintate, în timpul alergării. Dacă luăm ca exemplu un cal de 600 de kilograme, atunci, teoretic, el ar putea produce 18.000 de wați de putere. Deoarece un cal putere are în jur de 745 de wați, asta ar însemna 24 de cai putere.

Acest lucru, au scris ei, este probabil să fie o supraestimare, totuși.

Chiar și așa, datele reale sunt, cu siguranța, foarte apropiate de teoriile celor doi savanți.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele