21 ian. 2022 | 10:55

Câți bani vor primi milioane de pensionari români care au contribuit la fondurile private: cum îi vor încasa

ACTUALITATE
Câți bani vor primi milioane de pensionari români care au contribuit la fondurile private: cum îi vor încasa

Fondurile private de pensie au intrat în viețile noastre acum 14 ani, timp în care banii s-au tot strâns în conturi, așteptând ca, într-o bună zi, să se întoarcă la noi, sub formă de pensie.

Cotizanții se întreabă care va fi suma pe care o vor primi la pensie, în contul acestor fonduri private. De altfel, aceasta e o întrebare cât se poate de legitimă, luând în calcul instabilitatea în care se scaldă țara noastră, de zeci de ani.

În mare, banii primiți vor depinde de suma acumulată la Pilonul II. Cu alte cuvinte, cu cât mai mulți ani munciți legal, cu atât mai multe șanse de a încasa o pensie mai frumoasă, în momentul pensionării. Acest lucru este valabil, evident, și pentru contribuția clasică, la Stat.

Modalități de obținere a sumei cotizate la fondul privat, în 2022

Conform unei știri Economica.net, românii își vor putea alege, în continuare, modalitatea în care vor primi banii aferenți pensiei private. Așadar, ei vor putea opta, ca și până acum, pentru suma integrală ori, după caz, pentru cea eșalonată. Trebuie menționat că oricare dintre cele două variante devine valabilă doar la sfârșitul perioadei de cotizare.

„Primul este sistemul de anuități prin care administratorul de pensii își asumă un așa-zis ‘risc de longevitate’, inclusiv dacă un contribuabil trăiește mult mai mult decât media estimată, și îi va plăti pensia privată pe tot parcursul vieții, chiar dacă suma totală plătită va ajunge să depășească suma acumulată de contribuabil de-a lungul anilor…A doua posibilitate este reprezentată de un sistem bazat pe plăți la termen, prin care oamenii pot alege pe ce perioadă de timp le poate fi eșalonată suma pe care au acumulat-o în fondul de pensii. Dacă trăiești mai mult decât perioada de timp stabilită, plățile se opresc, dacă însă trăiești mai puțin, restul sumei rămasă de încasat va fi distribuită moștenitorilor”, a declarat Andreea Pipernea, CEO la NN (în prezent, cel mai mare fond local de pensie privată), porivit sursei citate anterior.

Cu alte cuvinte, dacă cotizantul nu va dori anuități, acesta va primi doar suma acumulată în cont, însă se va pierde dreptul de moștenire.

Mai mult, se ia în considerare un plafon al contului mediu, aferent perioadei în care plățile ajung la vârf.

În concluzie, cel puțin momentan, opțiunile rămân deschise. Rămâne de văzut dacă, în momentul în care cotizantul va ieși la pensie, ele se vor menține, de vreme ce majoritatea este, la ora actuală, destul de tânără.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele